A decedat Josephine Baker, cantareata si dansatoare americana

Josephine Baker, pe numele adevarat Freda Josephine McDonald, s-a nascut pe 3 iunie 1906 in Saint Louis, Missouri si a decedat pe 12 aprilie 1975 in Paris. A fost o dansatoare, actrita si cantareata franceza de origine americana.

Josephine Bake a fost fiica nelegitima a unui producator evreu de instrumente muzicale, Eddie Carson si o spalatoreasa de culoare, Carrie McDonald. Ea creste in cartierele sarace din St. Louis. In anul urmator 1907, mama ei va naste un baiat pe nume Richard, in acelasi tatal ei va parasi familia. In anul 1911, mama ei se recasatoreste si va naste inca doi copii. La data de 2 iulie 1917, Josephine Baker va face cunostinta cu cruzimile unui pogrom in St. Louis, cand au fost ucisi mai multe sute de afro-americani. Aceasta experienta a facut ca ea sa devina mai tarziu o militanta contra rasismului. La varsta de 13 ani, mama ei a casatorit-o cu Willie Wells, care era cu mult mai in varsta dar casatoria va esua la cateva saptamani. In acelasi timp ea va juca diferite roluri la teatrul Booker Washington Theatre din St. Louis. In 1921 se recasatoreste cu conductorul Willie Baker, pe care-l va parasi in 1925. La 16 ani joaca diferite role la teatrele din Philadelphia, apoi New York unde va fi angajata la o trupa de vaudeville. Ea va fi descoperita ca talent de poetul german Karl Gustav Vollmoeller si prin intermediul lui Josephine Baker va ajunge sa danseze si sa cante, avand un succes rasunator pe scenele din Paris si Berlin. In Paris in cercuri intime ea va dansa frecvent complet goala. La 3 iunie 1927 se va casatori cu cioplitorul in piatra sicilian, Giuseppe Pepito Abatino, care se prezenta in societate ca grof. In timpul razboiului mondial devine activa in rezistenta franceza, iar dupa razboi, adopta copii orfani.

Filmografie: La Revue des revues, La Sirène des tropiques, Le Pompier des Folies Bergère, La Folie du jour, Die Frauen von Folies Bergères, Zouzou, Princesse Tam Tam, Moulin Rouge, Fausse alerte, An Jedem Finger Zehn, Carroussel des variétés.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.