A decedat Paul Celan, poet roman de limba germana

Paul Celan, pe numele adevarat Paul Antschel, s-a nascut pe 23 noiembrie 1920 in Cernauti si a decedat pe 20 aprilie 1970 in Paris. A fost un scriitor de limba germana, evreu originar din Romania, considerat a fi unul din cei mai mari poeti moderni.
S-a nascut in Bucovina de Nord, intr-o familie de evrei germanofoni in epoca in care aceasta regiune facea parte din Romania, a trait in Austria, Romania, si apoi in si Franta. A scris in limba germana. A fost un traducator extrem de activ. A tradus in aceasta limba literatura romana, portugheza, rusa, engleza si franceza. A tradus din limba germana in limba romana povestirile lui Franz Kafka si a colaborat la prestigioasa revista Secolul 20.

Paul Celan s-a nascut intr-o familie vorbitoare de limba germana din Cernauti in Bucovina, care devenise de doi ani provincie a Romaniei. Tinutul pastra inca bogata mostenire etnica si culturala din perioada in care fusese provincie austriaca. In Bucovina in general, iar la Cernauti in mod special traiau numeroase minoritati etnice, astfel incat copilul a crescut intr-un spatiu multicultural. Limba romana a invatat-o de la prietenii sai de joaca.

Orasul, care a apartinut pana in 1918 Imperiului Austro-Ungar, a fost ocupat de sovietici in iunie 1940 in urma pactului Ribentropp-Molotov, fiind reocupat de armata romana condusa de maresalul Ion Antonescu in iunie 1941 si anexat ulterior de Uniunea Sovietica dupa contraofensiva din 1944. Cernautiul apartine astazi Ucrainei, numindu-se Černivti.

Familia sa era una de evrei ortodocsi, practicanti. Tatal sau, Leo, era un sionist care a dorit sa-si educe fiul in ebraica la Safah Ivriah, o institutie care milita pentru asimilarea evreilor in cultura austriaca. Mama sa era o avida cititoare de literatura germana si insista ca germana sa fie limba vorbita in familie. Dupa ceremonia de Bar Mitzvah din 1933, Paul Celan a abandonat sionismul si si-a incheiat educatia ebraica a devenit un membru activ al miscarii socialiste si suporter al cauzei republicane in timpul razboiului civil din Spania. Matusa sa, Minna, care a locuit un timp cu familia sa in Cernauti, a emigrat in 1934 in Palestina. Primul sau poem intitulat “De ziua mamei” (1938) e o declaratie de dragoste pentru mama sa. Amandoi parintii lui au fost deportati de nazisti si au murit intr-un lagar de concentrare din Transnistria.

Chiar daca a cochetat cu gandul emigrarii in Palestina din cauza antisemitismului in crestere al sovieticilor, se stabileste la Bucuresti in 1945 unde ramane pana in 1947. Devine un membru activ al comunitatii literare evreiesti din Romania, traduce literatura rusa in limba romana si publica carti sub diferite pseudonime.

Scena literara din Romania era dominata de suprarealism, Bucurestiul devenise capitala suprarealismului mondial, dupa ce miscarea isi pierduse orice suflu in Franta, tara de origine. Paul Celan se juca si confectiona diferite pseudonime pentru el si prietenii sai (asa cum a a procedat si Fernando Pessoa, un alt poet modernist celebru, portughez) si tot acum si-a creat propriul sau pseudonim.

Opere: Der Sand aus den Urnen, Mohn und Gedächtnis, Von Schwelle zu Schwelle, Sprachgitter, Die Niemandsrose, Atemwende etc.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.