A decedat Radu R. Rosetti, istoric si general roman, membru al Academiei Romane

Radu R. Rosetti s-a nascut pe 20 martie 1877 in Caiuti, Bacau si a decedat pe 2 iunie 1949 in Inchisoarea Vacaresti.

A fost un istoric si general român, membru titular al Academiei Române. Dupa terminarea cursului primar la scoala din comuna natala îsi continua studiile la Liceul National din Iasi, urmeaza cursul pregatitor pentru Scoala de poduri si sosele, în 1899 este absolvent al Scolii Militare de artilerie si geniu, iar în 1906 al Scolii superioare de Razboi.

Radu R. Rosetti a fost sef al Biroului Operatii din cadrul Marelui Cartier General, ca ofiter de Stat Major si comandant al Regimentului 47 / 72 Infanterie; este ranit în lupta de la Razoare (6 august 1917), pentru faptele sale eroice fiind decorat prin decret regal cu cea mai înalta distinctie militara, „Ordinul Mihai Viteazul”, clasa a III-a.

Dupa razboi este numit atasat militar la Londra, apoi comandant de brigada si, ulterior, director al Cursurilor de pregatire pentru ofiterii superiori. În 1924 este înaintat la gradul de general. Reputat practician si teoretician, autor al unor studii de Istorie si teorie militara de incontestabila importanta, presedinte al Consiliului de Conducere al Muzeului Militar National, muzeu pentru înfiintarea caruia militase înca din 1914, Radu R. Rosetti este din 1927 membru corespondent, iar din 1935 membru titular al Academiei Române. Între anii 1931-1940 conduce Biblioteca Academiei.

Considerat drept cel mai important cercetator al istoriei militare a poporului român, om de o aleasa cultura, generalul academician Radu R. Rosetti, care pe parcursul întregii sale vieti a detestat totalitarismul, a fost determinat sa accepte în 1941 functia de ministru Educatiei nationale, cultelor si artelor, motiv pentru care, ulterior, a fost arestat din ordinul unui Tribunal al poporului, sfârsindu-si zilele în închisoarea Vacaresti, la vârsta de 72 de ani, la 2 iunie 1949.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.