#Brexit – Referendum asupra mentinerii Regatului Unit in Uniunea Europeana

Pe 23 iunie 2016,  cetatenii britanici sunt asteptati sa voteze la referendumul asupra mentinerii Regatului Unit in Uniunea Europeana, referendum cunoscut in presa sub numele de Brexit.

Acest “divort” de Europa ingrijoreaza prin repercursiunile pe care le-ar putea avea la nivelul intregului Bloc comunitar, tot mai multe tari indoindu-se de utilitatea ramanerii in UE. Primele tari care, in cazul unui Brexit, ar dori la randul lor, sa organizeze un astfel de referendum si sa paraseasca UE sunt Franta, Italia si Suedia. In plus, un eventual Brexit ar putea conduce la riscul dezmembrarii Regatului Unit; scotienii nu vad cu ochi buni iesirea din UE.

Teoretic, in cazul in care se va vota “Leave”, procesul de desprindere și negociere a viitoarelor relatii cu UE va dura in jur de 2 ani. Practic insa, fiind o premiera, este greu de anticipat timpul necesar unei iesiri din Uniunea Europeana.

Pe fondul organizarii votului s-au discutat diverse formulari pentru intrebarea referendumului. La 1 septembrie 2015, Comisia Electorala numita de Parlamentul britanic a recomandat ca intrebarea referendumului sa fie urmatoarea:

Ar trebui Regatul Unit sa ramana membru al Uniunii Europene sau ar trebui sa paraseasca Uniunea Europeana?

  • Mentinerea ca membru al Uniunii Europene
  • Parasirea Uniunii Europene

46.499.537 de alegatori sunt asteptati pe 23 iunie 2016 la urne in cadrul referendumului privind ramanerea sau iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana. Din numarul total de persoane cu drept de vot, cele mai multe sunt din Anglia – 38,96 milioane, apoi Scotia – 3,99 milioane, Tara Galilor – 2,27 milioane, Irlanda de Nord – 1,26 milioane si Gibraltar – 24.117. Au drept de vot  si cetatenii Regatului Unit care sunt rezidenti peste hotare si care au fost trecuti in registrul de vot parlamentar in ultimii 15 ani, precum si cetatenii irlandezi care s-au nascut in Irlanda de Nord si au fost inregistrati sa voteze in Irlanda de Nord in ultimii 15 ani. Deasemenea pot vota si cetatenii din Commonwealth care au implinit varsta de 18 ani si care sunt rezidenti in Regatul Unit.

De mentionat ca acesta nu este primul referendum pe acest subiect in Regatul Unit. Primul a fost in 1975, cand electoratul a trebuit sa se pronunte referitor la aderarea in CEE(Comisia Economica Europeana). Continuitatea calitatii de membru in CEE a fost atunci aprobata de 67% din electorat.

A doua zi, rezultatul voutului va cutremura scena politica a lumii.

Brexit – Rezultatul votului istoric din 23 iunie 2016:

  • 51.9%  dintre votanți au optat pentru parasirea Uniunii Europene;
  • 48,1% dintre votanti au optat pentru ramanerea in cadrul Uniunii Europene.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.