În Marea Britanie, la Londra, Regina Victoria a Marii Britanii îl primește pe fostul rege Zulu, Cetshwayo

Rege al zulușilor în timpul războiului anglo-zuluș din 1879, Cetshwayo e experimentat înfrângerea, întemnițarea și restaurarea sub Imperiul Britanic. Vizita sa la Londra în 1882, în timpul căreia a fost găzduit pe 18 Melbury Road în Holland Park și s-a întâlnit cu regina Victoria și cu premierul William Ewart Gladstone, a fost un episod semnificativ în povestea sa dramatică.

Cetshwayo kaMpande (uneori transliterat ca Cetewayo sau Ketchwayo) a fost un prinț Zulu care a preluat controlul asupra Zululand (în actuala Africa de Sud) în 1856 după ce l-a învins pe fratele său mai mic, preferat al părintelui său și a fost oficial încoronat rege după moartea tatălui său în 1872. Fiind cel mai puternic conducător nativ din regiune, regele Cetshwayo a fost privit cu multă suspiciune de către britanici și, în ciuda reticenței lui Cetshwayo de a se angaja în conflict, o forță britanică substanțială a intrat în Zululand în ianuarie 1879. Campania care a urmat s-a încheiat cu cea mai gravă înfrângere britanică în fața unui adversar indigen, când tabăra de la Isandhlwana a fost atacată de 24.000 de războinici Zulu. În ciuda victoriei de moment, zulușii au fost în cele din urmă învinși de britanici pe 4 iulie 1879, iar Cetshwayo a fost luat prizonier și exilat din Zululand.

Pentru mulți, războiului anglo-zuluș, rămâne însă un moment întunecat din istoria imperiului britanic și considerat chiar și de către unii britanici, precum contele de Kimberley, drept un conflict nedrept și inutil. Încă din timpul detenției lui Cetshwayo în Cape Town a circualt zvonul ca fostului rege i se va permite să viziteze Marea Britanie. Potențiala vizită a fost amplu dezbătută în ​​Parlamentul Britanic, iar contele de Kimberley l-a apărat puternic pe Cetshwayo, considerându-l drept un “om remarcabil” cu abilitate și “mare influență”.

Astfel, pe 4 august 1882, Cetshwayo a ajuns în portul din Southampton, iar de acolo a călătorit cu un tren special spre Kensington. Pentru șederea sa a fost pregătită o reședință pe 18 Melbury Road, care a fost special adaptată nevoilor sale și ale celorlalte căpetenii care îl însoțeau. De exemplu, paturile au fost reduse la nivelul podelei. A doua zi, de dimineață, Cetshwayoa a examinat toate încăperile casei cu multă curiozitate, în timp ce afară, o mulțime de oameni se adunase, dornică să îl vadă pe Cetshwayo. Celebra revistă Times a scris cum că  de fiecare dată când fostul rege apărea pentru un moment în spatele unei ferestre mulțimea îl întâmpina cu urale. Cetshwayo însuși privea uralele acestei mulțimi drept o manifestare de prietenie la adresa sa. Până la încheierea vizitei sale în Anglia, devenise deja o celebritate.

Într-unul dintre interviurile acordate în timpul șederii sale pe Melbury Road, Cetshway a declarat că el consideră războiul “o calamitate” și că scopul vizitei sale în Anglia era restaurarea sa pe tron, conform dorințelor poporului său, declarând că va exista un alt război dacă nu i se va permite să se întoarcă printre ai săi. Astfel, în urma unei întâlniri cu premierul William Gladstone și cu Regina Victoria, care a vut loc la Osborne House pe 14 august 1882, cererile sale au fost acceptate și a fost restaurat. Cetshwayo ajunge în secret în Zululand în ianuarie 1883, însă nu reușește să împiedice ca luptele dintre diversele facțiuni să nu degenereze într-un razboi civil și, atât el cât și moștenitorul său Dinizulu, în vârstă de 15 ani, au fost nevoiți să se refugieze într-o rezervație controlată de britanici. Cetshwayo a murit la 8 februarie 1884, oficial de la un atac de cord, deși există suspiciunea că ar fi fost otrăvit. Două luni mai târziu, Dinizulu a fost proclamat rege.

Reședința de pe 18 Melbury Road în care a locuit în timpul vizitei sale în Anglia este acum marcată cu o plăcuța care amintește de vizita și șederea lui Cetshwayo în Londra.

Sursă:

http://www.english-heritage.org.uk/visit/blue-plaques/cetshwayo-ka-mpande-king-of-the-zulus-

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.