În România, la București, Carol I se adresează Guvernului și Primului Ministru ca urmare a proclamării independenței României de către Corpurile Legiuitoare

Domul către Primul Ministru.

10/22 Mai 1877

La 9 Mai Corpurile Legiuitoare proclamaseră independența României, Primul Ministru, I.C. Brătianu, în numele Guvernului felicită pe Domnul României, cu acest prilej. Suveranul răspunde că și marile Puteri vor recunoaște că o României independentă va constitui un element în plus pentru liniștea țărmurilor Dunării.

Domnilor Miniștri,

Vă mulțumesc pentru îndemnarea cu care ați urmat impulsiunii simțimântului național în îndeplinirea dorinței celei mai scumpe a țării întregi.

Sper că, cu concursul d-voastre și cu sprijinul națiunii, acest mare fapt va rămâne neșters în istoria noastră. Europa și marile Puteri, care au arătat întotdeauna bunăvoință și solicitudine acestei țări, vor recunoaște, sunt sigur, în îndeplinirea dorințelor noastre naționale, manifestate încă de Divanul ad-hoc din 1857, un pas mai mult făcut spre a asigura în mod statornic liniștea și pacea pe țărmurile Dunării.

(M.O. 1877, nr. 106, p 3144)

Sursă:

Cuvântarile Regelui Carol I, Ediție îngrijită de Constantin C. Giurescu, volumul I, 1866-1886, Editura Fundatiei pentru Literatură și Artă, “Regele Carol II”, București, 1939

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.