In Tara Romaneasca, la Glubavi, are loc Batalia de la Glubavi, dintrea oastea valaha si oastea otomana

Batalia de la Glubavi a fost o confruntare militara dintrea oastea Tarii Romanescti, condusa de catre Domnul Radu al V-lea, “de la Afumati” (1500 – 2 ianuarie 1529, Ramnicu Valcea, domn intre dec. 1522 – apr. 1523, ian. – iun. 1524, sep. 1524 – apr. 1525, aug. 1525 – 2 ian. 1529) si oastea Otomana, condusa de catre Mehmed Bey, beiul de Nicopole.

Batalia a avut loc langa localitatea Glubavi, actualmente judetul Giurgiu. Batalia a fost determinata de intronarea lui Radu de la Afumati ca Domn al Tarii Romanesti in locul nevarstnicului fiu a lui Neagoe Basarab, Teodosie (domn intre sept. 1521 – oct. 1521, nov. 1521 – dec. 1522), de catre boieri. Sultanul ii porunceste beiului de Nicopole, sa ocupe Tara Romaneasca si ii da chiar firman de domnie.

Domnul Radu de la Afumati ataca ostirea otomana la Gulbavi si imprastie oastea otomana, dupa ce zdrobise in prealabil avangarda otomana. Beiul Mehmet se retrage la sud de Dunare, pentru a-si reface ostirea, atacand din nou in martie-aprilie 1522. Radu de la Afumati, pleaca, dupa victorie, spre Bucuresti, pentru a-si pregati aprarea.

Batalia de la Glubavi, va fi urmata de mai multe confruntari, in 1522, la Stefeni (Neajlov), Clejani (la sud de Bucuresti), la Bucuresti, la Ciocanesti (Dambovita), Targoviste si Argesel. Victoria va fi cand in tabara lui Radu de la Afumati, cand in tabara otomana. In urma acestor batalii, Domnul Radu de la Afumati, se retrage in Transilvania, pentru a cere ajutorul Principelui Transilvaniei.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.

Lasă un gând: