James Cook incepe prima sa calatorie(1768–1771)

In incercarea de a gasi o solutie pentru calculul longitudiniii, Royal Society il angajeaza pe Cook in 1766 sa navigheze in Oceanul Pacific pentru a observa si marca tranzitia planetei Venus in jurul Soarelui.

Cook, in varsta de 39 de ani, a fost promovat la gradul de locotenent si a fost numit comandantul expeditiei la bordul navei Endeavour. Expeditia porneste pe 26 august 1768 din Anglia, ocoleste Capul Horn si isi continua drumul spre vest in Pacific pentru a ajunge la insula Tahiti pe 13 aprilie 1769. Aici se vor face observatiile tranzitiei planetei Venus.

Rezultatul observatiilor nu se ridica insa la nivelul asteptarilor, asa ca Cook deschide ordinele sigilate ce contineau instructiuni suplimentare din partea Amiralitatii pentru a doua etapa a calatoriei: cautarea in Pacificul de Sud a unor indicii referitoare la continentul Terra Australis.

Cook porneste spre Noua Zeelanda si cartografiaza intreaga zona de coasta, calatoreste apoi spre vest si ajunge pe coasta sud-estica a Australiei pe 19 aprilie 1770. Acesta este primul contact european cu coasta continentului australian.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.