Nava spațiala sovietică Sputnik 2 arde în atmosferă (la bord se afla catelușa Laika)

Aducem astăzi un omagiu primului călător în spațiu, cățelușa Laika.

Deși se știa încă de la începutul care va fi soarta cățelușei, abia în octombrie 2002, Dr. Dimitri Maleshenkov, unul dintre savanții din spatele misiunii Sputnik 2, a dezvăluit faptul că Laika a murit la aproximativ 5-7 ore de la lansare, în urma supraîncălzirii și a stresului. Potrivit unei hârtii pe care a prezentat-o la Congresul World Space din Houston, Texas, „s-a dovedit ca era practic imposibilă crearea unui sistem viabil de control al temperaturii în respectivele constrângeri de timp”.

După 2570 de rotații orbitale și 163 de zile, Sputnik 2 – împreună cu rămășițele cățelușei Laika – s-a dezintegrat la reintrarea în atmosfera terestră, la 14 aprilie 1958.

Soarta Laikăi a declanșat pe tot globul dezbateri aprinse privind relele tratamente aplicate animalelor și testele pe animale în scop științific. Abia în 1998 însă, după prăbușirea Uniunii Sovietice, Oleg Gazenko, unul dintre savanții responsabili cu trimiterea Laikai în spațiu, și-a exprimat public regretele pentru decizia de a o lăsa să moară.

“Lucrul cu animalele este o sursă de suferință pentru fiecare dintre noi. Le tratăm ca pe copii ce nu pot vorbi. Cu cât trece mai mult timp cu atât îmi pare mai râu. Nu trebuia să fi făcut asta… Nu am învățat suficient din această misiune pentru a justifica moartea câinelui” – Oleg Gazenko

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.