S-a nascut Ernesto Sábato, scriitor argentinian

Ernesto Sábato s-a nascut pe 24 iulie 1911 si a decedat pe 30 aprilie 2011. A fost unul dintre cei mai importanti prozatori latino americani si un important romancier contemporan. S-a nascut in Rojas, un oras din provincia Buenos Aires, Argentina, in 1911. Parintii lui erau doi imigranti italo-albanezi, Juana María Ferrari si Francisco Sábato.

La virsta de 16 ani, s-a alaturat unor grupuri de anarhisti, apoi de comunisti, dar a inteles repede ca “materialismul dialectic” e o contradictie in termeni, iar atunci cand, in 1935, a fost trimis la Moscova sa studieze doctrina marxist-leninista, a reusit sa “evadeze”, “tradand” cauza comunista si evitand astfel soarta atator intelectuali de stanga din afara URSS ce au fost inghititi de Gulag.

A sustinut doctoratul in fizica, apoi a plecat la Paris, unde a lucrat la Laboratorul Curie si s-a apropiat de grupul artistilor suprarealisti. In 1945 a abandonat cercetarea stiintifica pentru a se dedica in exclusivitate literaturii. Doctor in fizica, a tinut cursuri de filozofie la Universitatea din La Plata.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.