S-a nascut Lord Byron, poet englez

George Gordon Noel Byron, al VI-lea Baron Byron, s-a nascut pe 22 ianuarie 1788 in Londra si a decedat pe 19 aprilie 1824 in Missolonghi, Grecia. Este unul dintre cei mai cunoscuti poeti romantici englezi, alaturi de Percy Bysshe Shelley si John Keats, contemporani ai sai.
Printre cele mai cunoscute opere ale sale sunt poemele narative Pelerinajul lui Childe Harold si Don Juan. Cel din urma a ramas incomplet din pricina mortii poetului.
Faima Lordului Byron se datoreaza nu numai operei, ci si vietii sale, traita in extravaganta, cu numeroase povesti de dragoste, datorii, despartiri, acuzatii de incest si sodomie. El a fost descris de catre Lady Caroline Lamb ca „un om nebun, rau si periculos a-l cunoaste”. Byron a fost un lider regional al organizatiei revolutionare Carbonari din Italia in revolta lor impotriva Austriei si mai tarziu a calatorit pentru a lupta impotriva turcilor in Razboiul de independenta al Greciei, fapt pentru care grecii il considera un erou national. Moare de febra in Missolonghi.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.