S-a născut Robert Schuman, om de stat francez, considerat unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene

Schuman la Ambasada Franței de la Washington, după semnarea tratatului de fondare a NATO – Aprilie 1949. In spatele său este portretul Marchizului de Lafayette. Europeana Collections – http://www.europeana.eu/portal/record/07717/38E8117BB95920CB6432C95C4A34796B7B6BD430.html, CC BY-SA 4.0, Link

Jean-Baptiste Nicolas Robert Schuman s-a nascut pe 29 iunie 1886 la Luxemburg și a încetat din viață pe 4 septembrie 1963 în Scy-Chazelles, Moselle, Franța. Desi s-a născut la Clausen, un cartier periferic al Luxemburgului, Robert Schuman a fost german prin naștere.

A fost in mai multe rânduri ministru, a fost Ministru al Afacerilor Externe, de doua ori presedinte al Consiliului de Miniștri ai Franței si Președinte al Parlamentului Europen intre 1958 si 1960.

Face parte din serviciul auxiliar al armatei germane în timpul Primului Război Mondial și ulterior din administrația civilă.

Devine cetățean francez după realipirea Alsaciei si Lorenei la Franța, este ales deputat și contribuie la asigurarea procesului de reintegrare progresiva a celor doua provincii. A fost un activ militant catolic și a luptat pentru menținerea regimului confesional și școlar in Alsacia, pentru un rol sporit al Bisericii în societatea franceză și pentru justuituia socaială.

A fost sub-secretar de stat pe probleme de refugiați in guvernele Reynaud și Petain. A fost arestat de Gestapo, evadează și se alătutră Miscării de Rezistență.

Opera politică esențială a lui Schuman se situează însă în perioada 1948-1952, timp în care a fost Ministru al Afacerilor Externe. Dubla sa cultură și naționalitate a fost utilă în realizarea reconcilierii franco-germane și imprimării unei noi orientări în politica externă a Franței. Aceasta este perioada în care pune fundația construcției europene – Comunitatea Europeana a Carbunelui și Oțelului – o autoritate supra-națională cu sediul la Luxemburg. Procesul început prin Tratatul de la Paris din 1951, a fost continuat prin proiectul pieței comune europene (CEE), ratificat la Roma în 1957.

Schuman va rămâne în memoria colectivă a Europei si datorită celebrului discurs rostit la 9 mai 1950 cunoscut acum ca și Declarația Schuman. Ziua de 9 mai a fost declarată ulterior “Ziua Europei”.

Declarația trata următoarele subiecte:

  • Nașterea Europei unite;
  • Împiedicarea războiului între statele membre;
  • Încurajarea păcii pe plan mondial;
  • Transformarea Europei printr-un proces pas cu pas (prin comunități supranaționale sectoriale) cu scopul unificării Europei pe cale pașnică și democratică, incluzând atât Europa de Vest, cât și cea de Est, despărțite pe atunci de Cortina de Fier;
  • Înființarea primei instituții supranaționale din lume și a primei agenții internaționale anticartel;
  • Crearea unei piețe unice în toată Comunitatea;
  • Revitalizarea întregii economii europene începând cu sectorul carbonifer și siderurgic prin procese comunitare similare;
  • Îmbunătățirea economiei mondiale și ajutarea țărilor în curs de dezvoltare, cum ar fi cele din Africa.

Pentru informații suplimentare vizitați:

  • http://www.robert-schuman.eu/
  • http://www.schuman.info/
  • http://www.schuman.info/proppurp.htm

 

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.