S-a născut Carol Popp de Szathmari, pictor, grafician, fotograf și documentarist din Regatul Român, unul dintre primii 10 fotografi din Europa

Carol Popp de Szathmari s-a născut pe 11 ianuarie 1812, în Cluj (pe atunci parte a Imperiului Austro-Ungar) și a decedat pe 3 iulie 1887, în București.

Carol Popp de Szathmari rămâne în istorie în special datorită reportajului fotografic realizat în timpul Războiului Crimeii, primul reportaj de acest gen din istorie, pentru care este recunoscut drept primul foto-jurnalist de război cunoscut în lume. Din păcate din colecția de aproximativ 200 de fotografii făcute de Carol Popp de Szathmari în timpul Războiului din Crimeea, foarte puține s-au mai păstrat. Prima colecție defoto-jurnalism de război a fost prezentată în cadrul Expoziției Universale dela Paris din 1855 și copii după aceste fotografii au fost dăruite Reginei Victoria a Marii Britanii și Împăratului Napoleon al III-lea al Franței. Fotografiile dăruite Reginei Victoria fac parte astăzi din colecția Reginei Elisabeta a II-a, Royal Collection Trust si le puteti vizualiza aici.

Carol Popp de Szathmari a fost fotograful oficial al domnitorului Alexandru Ioan Cuza și mai apoi al regelui Carol I al României.

Pentru pasionați, recomandăm volumul în ediție bilingvăCarol Popp de Szathmari – fotograful Bucureștilor” de Emanuel Badescu și Radu Oltean, apărut în 2012 la Editura Art Historia.


Szathmari, artist ardelean, pictor, fotograf, cartograf, grafician, heraldist, gazetar, născut la Cluj în urmă cu 200 de ani (1812) şi stabilit la Bucureşti pe la 1847 a fost primul mare fotograf al Bucureştilor si unul din pionierii fotografiei europene (si de reportaj de front). Datorită fotografiilor lui avem şansa extraordinară de a cunoşte şi înţelege evoluţia oraşului din epoca domnitorului Bibescu şi până după încoronarea lui Carol I ca rege al Romaniei.

Pentru prima oară, au fost adunate între coperţile aceleiaşi cărţi toate peisajele urbane cunoscute ale Capitalei realizate de pictorul si fotograful ardelean. Am adugat şi portretele de negustori ambulanţi, în costume balcanice, chemaţi de artist în propriul studio spre a fi fotografiaţi. Au fost reproduse majoritatea fotografiilor din valorosul album dedicat Elenei Cuza şi din albumele ROMÂNIA dedicate lui Carol I. Sunt reproduse 120 de fotografii, majoritatea inedite. Câteva sunt de-a dreptul necunoscute chiar şi de către specialişti deoarece sunt reproduceri după clişee pe sticlă sparte (pentru care nu existau pozitive) ce nu au fost scoase din depozite de foarte mulţi ani.

Alte fotografii mult prea palide sau supra expuse au fost publicabile în premieră doar datorită tehnicii digitale cu ajutorul cărora le-am restaurat. Pentru majoritatea imaginilor am reprodus detalii suplimentare greu vizibile. În prima parte a cărţii este publicată o schiţă biografică scrisă dedl Emanuel Bădescu, curatorul secţiei de fotografie veche din cadrul Bibliotecii Academiei Române, fond din care provin şi majoritatea imaginilor. Acest text a fost ilustrat cu imagini rare sau necunoscute ale caselor unde şi-a avut atelierul Szathmari, pagini din ziarul ilustrat pe care l-a publicat Szathmari timp de un an, reclame, ultima casă depe str. Enei, bombardată în al II-lea Război Mondial de către nemţi, (ocazie cu care s-au pierdut numeroase clişee, moştenite de familie).”


InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.