A decedat Aurel Vlaicu, inginer roman si pionier al aviatiei mondiale

Aurel Vlaicu, s-a nascut in 6/19 noiembrie 1882, Bintiti, Hunedoara si a incetat din viata la 13 septembrie 1913, Banesti, Prahova. A fost un inginer român, inventator si pionier al aviatiei române si mondiale.

A urmat cursurile Colegiul Reformat al Liceului Calvin din Orastie (din 1919 Liceul Aurel Vlaicu), luandu-si bacalaureatul la Sibiu în 1902. Urmeaza studiile ingineresti la Universitatea din Budapesta si la Ludwig-Maximilians-Universität München, in Germania, obtinandu-si diploma de inginer in 1907.

Lucreaza pana in 1908 ca si inginer la uzinele Opel in Rüsselsheim. In 1908 se intoarce la Bintiti unde construieste primul sau aparat de zbor, un planor, cu care face mai multe zboruri. In toamna lui 1909 se muta în Bucuresti si incepe constructia primului sau avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei, cu care va zbura in iunie 1910. Construieste in 1911 un al doilea avion, Vlaicu II, cu care in 1912 castiga cinci premii (1 premiu I si 4 premii II) la mitingul aerian de la Aspern, Austria.

La 13 septembrie 1913, in timpul unei incercari de a traversa Muntii Carpati cu avionul sau Vlaicu II, s-a prabusit in apropiere de Câmpina, se pare din cauza unui atac de cord. Dupa moartea sa este construit avionul Vlaicu III, care dispare in timpul ocupatiei germane a Bucurestiului in timpul Primului Razboi Mondial. In cinstea lui, comuna Bintiti se numeste astazi Aurel Vlaicu.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.