A decedat Dumitru Dan, geograf, profesor de geografie si globe-trotter roman

Dumitru Dan s-a nascut pe 14 iulie 1890 si a decedat pe 4 decembrie 1978. A fost un geograf, profesor de geografie si globe-trotter. S-a remarcat prin faptul ca a cucerit tilul mondial pentru inconjurul lumii pe jos. Performanta sa a ramas neegalata, fiind inscrisa in Cartea Recordurilor. Calatoria l-a purtat pe 5 continente, peste 3 oceane, prin 76 de tari si prin peste 1.500 de orase. A rupt 497 perechi de opinci si 28 de costume nationale.

Dumitru Dan a participat impreuna cu alti trei romani, Paul Parvu, Ghoerghe Negreanu si Alexandru Pascu – toti studenti la Universitatea Sorbona – la concursul organizat de Touring Club de France in 1910, care prevedea efectuarea inconjurului lumii, pe jos si prin mijloace materiale proprii, pe 5 continente (cu exceptia Antarctidei). Premiul pus la bataie a fost de 100.000 franci francezi. Au participat alti 200 de concurenti din 25 de tari. Dumitru Dan a reusit performanta de a termina primul cei circa 100.000 km, pe care i-a parcurs in 6 ani de zile, între 1910 – 1916. El a fost singurul roman care a terminat competitia, ceilalti trei tineri au decedat in timpul calatoriei -unul intoxicat cu opium in India, unul zdrobit in prapastiile din Munţii Chinei si unul dupa o lunga suferinta datorata unei cangrene dobandite de-a lungul miilor de kilometri parcursi prin Siberia. Tinerii au plecat la drum pe data de 1 aprilie 1910, pornind din Bucuresti pe jos spre Brasov, apoi spre Budapesta si mai departe pana la Paris, locul de unde s-a dat startul cursei. Au fost insotiti de cainele Harap.

Dumitru Dan a fost singurul roman care a terminat calatoria. Dupa ce a strabatut cinci continente, traversand oceanele, Dan se intoarce neimpacat in Romania lui 1916. Cand mai erau zece mii de kilometri din itinerariu, primul razboi mondial îi opreşte aventura. In 1923 insa, completează traseul şi e primit cu onoruri la Paris – cei 100.000 de franci francezi primiţi nu mai inseamna mare lucru, moneda devalorizandu-se din cauza razboiului.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.