A decedat Igor Stravinski, compozitor rus

Igor Fiodorovici Stravinski s-a nascut pe 17 iunie 1882 in Lomonosov, Rusia si a decedat pe 6 aprilie 1971 in New York, SUA. A fost un compozitor modern de muzica clasica tonala, originar din Rusia, unul din cei mai importanti muzicieni din prima jumatate a secolului al XX-lea. S-a facut cunoscut si ca pianist virtuoz si dirijor, a readus in actualitate si revolutionat muzica de balet.

Igor Stravinski s-a nascut la Oranienbaum (astazi Lomonosov), in apropiere de St. Petersburg. Face studii de Drept, dar si lectii de pian, apoi devine elevul compozitorului Nikolai Rimski-Korsakov.

Dupa ce a trait cea mai mare parte a vietii in Franta, la varsta de 58 de ani se stabileste definitiv in America, fiind mai ales activ ca dirijor de orchestra si autor de cronici muzicale. Opere: Orpheus, Agon, Messe pentru cor si dublu quintet de suflatori, Abraham si Isaak, Simfonia psalmilor pentru cor si orchestra etc.

Igor Stravinsky moare in urma unui infarct la 6 aprilie 1971 in apartamentul sau din New York. Este inmormantat la Venetia in cimitirul San Michele.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.