A decedat Nicolae Titulescu, om politic si diplomat roman

Nicolae Titulescu s-a nascut pe 4 martie 1882 in Craiova si a decedat pe 17 martie 1941 la Cannes, Franta. A fost un diplomat si om politic roman, in repetate randuri ministru, fost presedinte al Ligii Natiunilor. Dupa terminarea studiilor de drept la Paris, in 1905, s-a intors in Romania ca profesor de drept la Universitatea din Iasi, iar in 1907 se muta in Bucuresti.

In urma alegerilor din 1912, devine deputat pe listele Partidului Conservator-Democrat condus de Take Ionescu, iar cinci ani mai tarziu devine membru al guvernului lui Ion I. C. Bratianu ca Ministru al Finantelor. In vara anului 1918, impreuna cu alti fruntasi romani (Take Ionescu, Octavian Goga, Traian Vuia, Constantin Mille) infiinteaza la Paris Comitetul National Roman, cu scopul de a propaga in opinia publica internationala dreptul poporului roman la unitatea nationala, comitet recunoscut oficial de guvernele puterilor aliate ca organ plenipotential al natiunii romane.

In anii 1928 – 1936, Nicolae Titulescu a fost de mai multe ori Ministru de Externe. Incepand din anul 1921 a functionat ca delegat permanent al Romaniei la “Liga Natiunilor” de la Geneva, fiind ales de doua ori (1930 si 1931) Presedinte al acestei organizatii. Dupa instaurarea nazismului in Germania, dandu-si seama de pericolul pe care-l reprezenta acesta pentru Romania (ca si pentru alte state europene), Titulescu a depus o vie activitate în directia intaririi colaborarii internationale. In interesul pacii si securitatii europene, pe linia aceasta, Titulescu a semnat la Londra, in 1933, in numele guvernului Romaniei, conventia de definire a agresorului si a depus eforturi remarcabile pentru incheierea in 1933 a Micii Intelegeri si pentru incheierea in 1934 a Intelegerii Balcanice, pacte regionale in care vedea o pavaza impotriva agresiunii.

In 1936, regele Carol al II-lea il îndeparteaza din toate functiile oficiale si il obliga sa paraseasca tara. Se stabileste la inceput in Elvetia, apoi in Franta.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.