A decedat Stefanita Voda, domnul Moldovei

Stefan al IV-lea sau Stefanita Voda cel Tanar s-a nascut in anul 1506 sau 1508 si a decedat din viata la 14 ianuarie 1527 la Hotin. A fost domnitor al Moldovei intre 20 aprilie 1517 si 14 ianuarie 1527. Este fratele lui Alexandru Lapusneanu, fiul lui Bogdan al III-lea cel Orb si nepotul lui Stefan cel Mare.

Ajunge la tron ca si succesor al lui Bogdan al III-lea cel Orb, dar fiind inca minor domneste pana in 1523, sub tutela Sfatului Domnesc, condus de portarul Sucevei, Luca Arbore. Dupa ce devine major, inlatura marea boierime, a carei rascoala este zdrobita de domn, in 7 septembrie 1523. Ca domn pastreaza relatii bune cu vecinii poloni si unguri. Cu Tara Romaneasca apar conflicte dupa ce fiica lui Neagoe Basarab, promisa lui, este casatorita cu Radu de la Afumati. Invadeaza Tara Romaneasca si o prada. La randul lui, Radu de la Afumati prada Moldova.

Dupa o a doua campanie in 1527, in Tara Romaneasca, moare la Hotin. A avut un fiu nelegitim, pe Ion Voda cel Viteaz, care va deveni domn al Moldovei. A fot precedat la domnie de tatal sau Bogdan al III-lea cel Orb si succedat de catre Petru Rares.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.