A inceput Razboiul de Yom Kippur, dintre Israel si o colatie de state arabe

Razboiul de Yom Kipur, Razboiul arabo-israelian din 1973, Razboiul de Ramadan, sau Razboiul din octombrie, a fost cel de al Patrulea Razboi Arabo-Israelian, dintre Israel si o coalitie de natiuni arabe condusa de Egipt si Siria, care a durat intre 6 octombrie si 26 octombrie 1973.

Razboiul a izbucnit de ziua de Yom Kippur(Ziua Ispasirii, cea mai importanta zi de post ebraica), printr-un atac surpriza conjugat egipteano-sirian, forțele atacatoare traversand liniile de incetare a focului din Peninsula Sinai si respectiv, de pe platoul Golan, teritorii cucerite de Israel in Razboiul de sase zile (1967).

In primle 48 de ore armata siraino-egipteana si-a contiunat inaintarea, dar dupa aceea a fost respinsa. Razboiul s-a terminat cu victoria Israelului, carea a avansat atat in teritoriul Sirian cat si in teritoriul Egiptului. Starea de conflict dintre Israel si Egipt, s-a incheiat cu semnarea Acordurilor de la Camp Davis din 17 Septembrie 1978, prin care Egiptul a recunoscut existenta statului Israel.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.