În Elveția, la Lausanne a încetat din viață Regina-Mamă Elena a României

Atelier E. Slavicek, Wien Published as a postcard in Europe. Private Collection – Wartenberg Trust

Prințesa Elena a Greciei și Danemarcei s-a născut pe 2 mai 1896 la Atena și a încetat din viață pe 28 noiembrie 1982, la Lausanne, în Elveția. A fost soția principelui moștenitor Carol al României, viitorul rege Carol al II-lea al României și mama regelui Mihai I al României. Principesa Elena a fost fiica regelui Constantin I al Greciei și al soției acestuia, prințesa Sofia a Prusiei. A fost sora regilor Alexandru, George al II-lea și Paul ai Greciei și verișoară a prințului Filip, duce de Edinburgh, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

A fost profund afectată de izbucnirea Primului Război Mondial și răsturnarea de pe tron a tatălui său de către aliați dar și de separarea de fratele ei favorit, prințul Alexandru, cel care va deveni regele Alexandru al Greciei până la moartea sa în 1920, la vârsta de 27 de ani, survenită  în urma unei mușcături de maimuță. Exilată în Elveția împreună cu majoritatea membrilor familiei regale, tânăra prințesă își petrece mare parte din timp îngrijindu-și tatăl, bolnav și într-o stare de profundă depresie.

Îl întâlnește pe Carol, prințul moștenitor al Coroanei României, în 1920 și acceptă cererea rapidă în căsătorie în ciuda proastei reputații a prințului. Se căsătoresc în 1921 și se mută în România și în același an se naște unicul fiu al cuplului, principele Mihai. Foarte atașată de familia sa, nu continuă să își facă griji în legătură cu situația lor și efectuează mai multe călătorii în străinătate pentru a-și vizita părinții, atunci când aceștia nu locuiau alături de ea, la București. Se distanțează astfel de soțul ei, care o va înlocui rapid cu Magda Lupescu în 1924. În 1925 este abandonată de soț care de altfel renunță și la tron pentru a trăi cu amanta sa în străinătate. Încercările ei de a-și convinge soțul să se întoarcă sunt în zadar iar în 1928 acceptă divorțul. Petrece ore întregi la căpătâiul regelui Ferdinand I al României, cei doi fiind legați de o sinceră prietenie. În momentul urcării fiului ei pe tron, sub regența prințului Nicolae, este proclamată “Prințesă mamă a României”. Pe fondul complicării situației politice din România, Carol se  întoarce în țară și uzurpă tronul fiului său, forțându-și fosta soție să ia calea exilului și permițându-i să își vadă copilul două luni pe an. Prințesa-Mamă se mută în Toscana, în Villa Sparta din Fiesole, unde va găzdui și parte din familia sa până la restaurarea monarhiei în Grecia în 1935. După abdicarea lui Carol al II-lea și la cererea dictatorului Ion Antonescu, revine în țară în septembrie 1940 și primește titlul de Regină-Mamă, fiind aproape de fiul său. Mama și fiul manifestă o atitudine rezervată fată de regimul fascist. Devine cel mai apropiat consilier și confident al fiului său regele Mihai I al României. Prin intervenții pe lângă mareșalul Ion Antonescu reușește să amelioreze soarta multor persoane, în timpul genocidului pornit împotriva minorității evreiești, motiv pentru care ulterior i se conferă titlul de “Drept între popoare”, oferit de institutul Yad Vashem. În cele din urmă, regele Mihai a organizat o lovitură de stat împotriva lui Antonescu la 23 august 1944, iar România s-a opus puterilor Axei; totuși, țara este, în cele din urmă, ocupată de Armata Roșie. Pentru mamă și fiu perioada postbelica este marcată de acapararea puterii de către Uniunea Sovietică iar în cele din urmă regele este forțat să abdice și să ia calea exilului împreună cu restul familiei regale. Regina-Mamă se întoarce la Villa Sparta pe care însă, din cauza problemelor financiare ale familie o vinde, și se mută în Elveția, alături de fiul său unde va și muri trei ani mai târziu.

Regina-Mamă Elena s-a stins în exil, la 86 de ani, departe de cele două țări pe care le-a iubit, Grecia și România. Cea mai nefericită regina a României a trăit abdicarea a trei regi; a tatălui, a soțului și a fiului. A trăit trei exiluri: primul, după abdicarea tatălui, al doilea, impus de soț și departe de copil și al treilea, după abdicarea fiului. A vegheat ultimele clipe ale doi regi, cel al Greciei, tatăl său și cel al României, socrul său.

Puteți afla mai multe despre viața tristă a Reginei din volumul “Regina mamă Elena” de Arthur Gould Lee, apărut la Editura Humanitas în 2011.

 

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.