Genocidul din Rwanda – extremiștii hutu ucid în decurs de 100 de zile aproape 1 000 000 etnici tutsi și hutu moderați

Practic masacrarea etnicilor tutsi a inceput cu o zi inainte, dupa ce pe 6 aprilie 1994 avionul in care se aflau presedintii Rwanda si Burundi, ambii etnici hutu, s-a prabusit in conditii neelucidate.

Desii atat hutu(majoritari) cat si tutsi(minoritari) vorbesc aceeasi limba si impartasesc aceleasi traditii, conflictul era un vechi, accentual mai ales de privilegiile primite de tutsi in timpul perioadei coloniale. Colonistii belgieni au considerat etnicii tutsi superiori celorlalti, clasa conducatoare, oferindu-le slujbe mai buna si accesul la o educatie mai avansata. La sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, cu un mandat din partea ONU, Belgia a continuat sa conduca Rwanda, renuntand insa la sutinerea etnicilor tutsi. Conflictele intre cele doua etnii culmineaza in 1959 iar in 1962 in incercarea de a stopa conflictele Belgia acorda independenta Rwandei. Puterea este preluata de Juvenal Habyarimana, etnic hutu, iar multimea de refugiati tutsi din afara granitelor formeaza Frontul Patriotic din Rwanda, condus de Paul Kagame, care va invada Rwanda in 1990 dand nastere unui razboi civil. Fortele guvernamentale tin piept invaziei cu ajutorul Frantei si al Zairului, insa nici una dintre parti nu reuseste o victorie decisiva.

Pe 7 aprilie 1994 incepe astfel genocidul din Rwanda, extremistii hutu ucigand in decurs de 100 de zile aproape 1 000 000 etnici tutsi si hutu moderati. Desi in Rwanda se aflau stationate trupe ONU pentru mentinerea pacii, din pacate, genocidul a fost posibil si datorita pasivitatii comunitatii internationale.

Pe marginea acestui subiect, recomandam filmul “Hotel Rwanda”, castigator a 3 premii Oscar, in regia lui Terry George – http://www.imdb.com/title/tt0395169/

Una dintre imaginile emblematice ale acestui conflict care inca bantuie supravietuitorii – Un barbat hutu moderat care nu a incuviintat genocidul a fost inchis intr-un lagar, infometat si atacat cu machete. A reusit sa supravietuiasca dupa ce a fost eliberat si ingrijit de Crucea Rosie. Rwanda, 1994, imagine surprinsa pentru Time de James Nachtweys – http://time.com/3449593/when-the-world-turned-its-back-james-nachtweys-reflections-on-the-rwandan-genocide/.

 

 

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.