În Basarabia, la Chișinău, Congresul ostașilor moldoveni proclamă autonomia față de Rusia

În septembrie, la Congresul Popoarelor din Rusia desfășurat la Kiev care avea să stabilească dreptul la autodeterminare pentru toate popoarele din Rusia, Teofil Ioncu, reprezentantul românilor din Basarabia afirmă:

„Mulţi aţi auzit de moldoveni, dar puţini cred că ştiţi că naţiunea moldovenească nu există. Numele Moldova, moldoveni este numai teritorial, dar nu naţional, iar dacă noi numim moldoveneşti cuvintele şi organizaţiile noastre, facem asta numai din punct de vedere tactic, fiindcă cuvântul român sună prea aspru la urechile vrăjmaşilor noştri, de care avem foarte mulţi, ca şi dumneavoastră, şi el serveşte de a ne acuza pe noi de separatişti.”

Delegația moldoveneasă de împotrivește încercărilor de transformare a Basarabiei în provincie guvernată de Ucraina și prin urmare, între timp, la Chișinău se încearcă organizarea unui congres militar moldovenesc. Pentru că guvernul revoluționar rus refuză în mod categoric să aprobe această adunare, Partidul Național Moldovenesc îl numește pe Gherman Pântea responsabil pentru obținerea aprobării. Astfel, pe 20 octombrie 1917, este convocat Congresul ostașilor moldoveni, condus de Vasile Cijevschicare se va desfășura pe parcursul mai multor zile și la care participă peste 800 de delegaţi, ce reprezentau sutele de mii de ostaşi de pe front şi din garnizoane, care în fapt erau exponenţii voinţei populaţii româneşti a Basarabiei. Prin urmare, pe 21 octombrie 1917, această mare adunare a românilor basarabeni a votat rezoluţia istorică cu privire la proclamarea autonomiei Basarabiei.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.