In Grecia, Ioannis Metaxas se autoproclama dictator al Greciei

Ioannis Metaxas a fost un general elen, prim ministru al Regatului Greciei si dictator in timpul Regimului de la 4 august, din 1936 pana in 1941, la moartea sa.

A facut studii militare in Imperiul German si a fost un monarhist convins, sprijinindu-l neconditionat pe Regele Constantin I al Greciei.

Pe 12 octombrie 1922 a fondat Partidul Liber Cugetatorilor.

In urma unui plebiscit, fiul lui Constantin I, George al II lea revine in tara din exil, pentru a prelua conducerea. Avand in vedere situatia politica tensionata, temandu-se de comunisti si de o eventuala lovitura de stat, George al II-lea il numeste pe Ioannis Metaxas, Prim Ministru pe 13 aprilie 1936.

Pe fundalul grevelelor muncitoresti, Metaxas instituie starea de urgenta, suspenda Parlamentul pe termen nelimitat iar pe 4 august 1936 instituie regimul dictatorial, pretinzand ca a pus bazele celei de a treia “Civilizatii elene”, dupa Grecia Antica si Imperiul Bizantin.

In timpul regimului dictatorial, Metaxas a copiat si adaptat regimurile autoritariste europene, in special pe cel fascist al lui Benito Mussolini, a interzis partidele politice si grevele si a introdus cenzura, dorind sa puna bazele unui stat corporatist si sa castige sprijinul maselor. In timpul perioadei in care a fost la putere, Metaxas s-a bazat pe sprijinul armatei si al regelui George al II-lea.

Politica lui, care incerca sa tina Grecia in afara conflictelor celui de al doilea Razboi Mondial, a fost zadarnicita de cererea lui Mussolini de a i se permite sa ocupe puncte strategice din Grecia. Traditia populara afirma ca Metaxas ar fi raspuns cu un singur cuvant – “Ohi”(Nu), Ziua Ohi fiind sarbatorita pana in prezent. Ca urmare a raspunsului grecilor, italienii au declansat razboiul greco-italian.

Metaxas nu a mai apucat sa-si vada tara invadata de Germania Nazista, murind la Atena pe 29 ianuarie 1941.

El ramane o figura controversata in istoria Greciei, detestat de unii pentru regimul dictatorial si apreciat de altii pentru patriotism.

 

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.