In Grecia, la Atena, este semnat Pactul Intelegerii Balcanice

Intelegerea Balcanica sau Antanta Balcanica a fost o intelegere diplomatica intre statele din zona balcanica, cu scop defensiv, prin care statele semnatare isi garantau reciproc granitele. Intelegerea a aparut in scopul evitarii unor tensiuni militare ca urmare a trasarii granitelor nationale, dupa Primul Razboi Mondial.

Tratatul a fost semnat de reprezentantii Romaniei, Iugoslaviei, Greciei si Turciei, la Atena, fiind oficial numit Pactul Intelegerii Balcanice (cu un protocol si o anexa secreta), care stipula, printre altele, ca statele semnatare “isi garanteaza mutual securitatea frontierelor balcanice” si “isi iau obligatia de a nu intreprinde nici o actiune politica fata de alt stat balcanic nesemnatar al pactului fara avizul mutual prealabil al celorlalti semnatari si de a nu lua nici o obligatie fata de oricare alt stat balcanic fara cunostinta prealabila a celorlalte parti”. Initial a fost conceputa ca un pact in cinci, insa Bulgaria a refuzat semnarea pactului. Pactul a fost precedat de o intelegere nescrisa, cunoscuta ca si Blocul Balcanic, care a inceput sa functioneze din 1924. Pactul a fost semnat in timpul guvernarii lui Gheorghe Tatarescu; ministru de Externe fiind Nicolae Titulescu. De altfel, se poate spune, ca in mare parte, aceasta intelegere a fost creatia sefului diplomatiei romane, Nicolae Titulescu.

„Am suferit destul. Balcanii au fost prea multa vreme campiile insangerate ale unei omeniri nebune, pentru ca responsabilii conducatori sa nu-si fi pus intrebarea: ce sa facem pentru ca istoria sa nu fie o repetare neintrerupta a unui trecut odios? La aceasta intrebare nu este decat un singur raspuns: asocierea”, spunea Nicolae Titulescu.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.