In Moldova, are loc batalia de la Iezerul Cahulului, dintre Domnul Moldovei Ion Voda cel Cumplit si armata otomano tatara

Batalia de la Iezerul Cahulului, a fost o confruntare militara dintre oastea Moldovei condusa de Ion Voda cel Cumplit sau cel Viteaz, Domnul Moldovei (1572-1574) si oastea otomano-tatara, condusa de catre Ahmed Pasa si Cighaleg Zade Iusuf, Beylerbeyul Rumeliei.

Conflictul a fost determinat de mazilirea domnului Moldovean de catre Inalta Poarta, la insistentele Domnului Tarii Romanesti Alexandru II Mircea (1568-1577), care il dorea ca Domn al Moldovei pe fratele sau Petru Schiopul (1574-1579). Ion Voda cel Cumplit, invinge armata turco-tatara in mai multe batalii succesive, la Jiliste, Braila, Bugeac si Tighina.

Conform cronicilor vremii (Grigore Ureche) oastea turco-tatara avea un efectiv de 60.000 de oameni si 120 de tunuri, iar oastea moldoveana avea un efectiv de 30.000 de oameni si 80 de tunuri. Inainte de batalie, mai multi mari boieri il abandoneaza pe Ion Voda cel Cumplit si se inchina lui Petru Voda. Cele doua osti se intalnesc la Iezerul Cahulului, iar atacul este inceput de cavaleria moldoveana, aflata sub comanda Parcalabului Eremia, care in loc sa loveasca oastea inamica, trece in tabara otomana. Desi oastea lui Ion Voda cel Cumplit, este decimata de tradare, reuseste sa captureze 30 de tunuri, pe care le distruge, neputand sa le transporte.

Oastea lui Ion Voda se retrage la Roscani, unde se va da o noua confruntare, in care Ion Voda este invins si se preda, fiind ucis prin sfartecare cu camilele.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.