In Moldova, Despot Voda, devine domn al Moldovei

Despot Voda s-a nascut ca si Ioan Iacob Heraclid, in anul 1523, in insula Samos si a incetat din viata la 25 noiembrie 1563 la Suceava. A fost un Domn al Moldovei din 18 noiembrie 1561 si pana in 9 noiembrie 1563, primul Domn al Moldovei, care nu are o ascendenta pamanteana.

Si-a inventat o genealogie care cobora de la Hercules, obtinand chiar o diploma de recunoastere a genealogiei sale din partea Imparatului Carol Quintul, luandu-si numele de Iacobus Vasilico de Marcheto. Castiga Domnia Moldovei, in lupta de la Dorohoi(18 noiembrie 1561), unde il infrange pe Alexandru Lapusneanu, datorita folosirii armelor de foc.

Este recunoscut in 1562 Domn al Moldovei, de catre Sultan. In timpul Domniei a luat masuri de organizare a tarii, infiintand Colegiu Latin de la Harlau. Datorita protectiei acordate protestantilor, isi atrage ura boierilor pamanteni, care comploteaza cu Stefan Tomsa impotrva lui. Este asediat trei luni in cetatea Sucevei. Fiind tradat de mercenari, se preda lui Stefan Tomsa, care il ucide in 25 noiembrie 1563. A fost precedat la Domnie de catre Alexandru Lapusneanu si succedat de Stefan Tomsa.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.