În România, în pădurea de lângă Strejnicu, este asasinat de către legionari Nicolae Iorga, istoric, profesor universitar, fost Prim Ministru al României

Nicolae Iorga, istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și membru al Academiei Române, s-a născut pe 17 ianuarie 1871, la Botoșani și a încetat din viață pe 27 noiembrie 1940, în pădurea de lângă Strejnic, Prahova, asasinat de legionari.

A fost ridicat de un grup de legionari in după-amiaza zilei de 27 noiembrie 1940 și ucis în pădurea de lângă Stejnicu, fiind împușcat de nouă ori, cu pistoale de 7,65 mm și 6,35 mm, într-un act de răzbunare pentru moartea lui Corneliu Zelea-Codreanu. Vestea asasinatului va cutremura întreaga comunitate academică și va genera consternare. 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă la aflarea veștii. Discursul funerar a fost ținut de istoricul francez exilat Henri Focillon, din New York, numindu-l pe Iorga „una dintre personalitățile legendare plantate, pentru eternitate, în pământul unei țări și în istoria inteligenței umane”. Iorga a fost înmormântat în cimitirul Bellu, în aceeași zi cu Madgearu, participanții la funeralii sfidând interdictia Gărzii de Fier de a-l plânge pe Iorga în public.

 

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.