In Romania, la Blaj, la Catedrala greco-catolica Sfanta Treime din Blaj, sunt depuse osemintele marelui iluminist roman Episcopul Ioan Inocentiu Micu – Klein

Inocentiu Micu-Klein, pe numele sau laic Ioan Micu, s-a nascut in anul 1692, Sadu, Marginimea Sibiului si a incetat din viata la 22 septembrie 1768, Roma. A fost un episcop greco-catolic român, luptator pentru drepturile romanilor din Transilvania, intemeietorul gandirii politice românesti moderne.

A fost numit episcop, cand inca era student in 25 februarie 1729, de catre Imparatul Carol al VI-lea, al Sfantului Imperiul Roman (rege al Ungariei ca si Carol al III-lea, rege al Boemiei sub numele de Carol al II-lea, principe al Transilvaniei). In 25 septembrie 1729, se calugareste sub numele de Inocentiu, devenind calaugar in Ordinul Sfântul Vasile cel Mare. In 1737, stabileste sediul episcopiei la Blaj (mutandu-l de la Fagaras), in 1741, pune piatra de temeile a Catedralei Sf. Treime din Blaj.

Intra in conflict cu Imparateasa Maria Theresa, datorita luptei sale pentru drepturile romanilor din Transilvnia. Este exilat la Roma, din 1744, unde inceteaza din viata. Si-a exprimat dorinta ca osemintele sale sa fie inhumate in Catedrala de la Blaj, unde vor fi depuse in 2 august 1997 si inhumate in 19 octombrie 1997.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.