In Tara Romaneasca, are loc Batalia de la Ojogeni, dintre oastea moldoveneasca condusa de Vasile Lupu si oastea Tarii Romanesti condusa de catre Matei Basarab

Batalia de la Ojogeni a fost o confruntre militara dintre oastea condusa de catre Domnul Moldovei Vasile Lupu (domn al Moldovei intre aprilie 1634 – 13 aprilie 1653 si 8 mai 1653 – 16 iulie 1653) si oastea Tarii Romanesti, condusa de catre Domnul Matei Basarab (domn al Tarii Romanesti intre 632 si 1654), determinata de catre dorinta lui Vasile Lupu de a-si instala unul dintre fii sai, Ion Lupu, pe tronul Tarii Romanesti.

Poarta Otomana ii eliberase lui Vasile Lupu un firman de domnie pentru fiul sau Ion, datorita neincrederii in Domnul Matei Basarab, care intretinea stranse relatii diplomatice cu Imperiul Habsburgic si Venetia, dusmanii Portii.

Oastea moldoveana, sprijnita de oastea transilvana intra in Tara Romaneasca si incerarca sa il surprinda pe Matei Basarab pe raul Prahova, in Ilfov, la Ojogeni. Oastea lui Vasile Lupu este infranta si acesta isi pierde in batalia, o mare parte a averii sale. Matei Basarab, in semn de supunere, trimite averea lui Vasile Lupu, Inaltei Porti, iar acesta in final, il reconfirma ca Domn, emitand un nou firman.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.