In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, are loc Complotul de la 20 iulie, o incercare de asasinare a lui Adolf Hitler

Complotul de la 20 iulie, a fost o incercare de asasinare a lui Adolf Hitler, condusa de catre Colonelul Claus Philipp Maria Justinian Schenk Baron von Stauffenberg (15 noiembrie 1907 – 21 iulie 1944).

Colonelul von Staufenberg a fost un militar de cariera, care a participat la toate evenimentele militare majore ale celui de al Doilea Razboi Mondial. A fost grav ranit pierzandu-si un ochi, bratul drept si doua degete de la bratul stang, in timpul luptelor. Dupa recuperare a fost retras din serviciul activ si a fost desemnat in conducerea Armatei de inlocuire “Ersatzheer”, o structura militara care trebuia sa asigure mentinirea la putere a lui Adolf Hitler in cazul unui complot din cadrul partidului, care ar fi incercat indepartarea lui Hitler de la putere.

Numele de cod al acestei operatiuni era “Operatiunea Valkira” si fusese conceputa dupa incercarea de asasinare a lui Hitler din 1943, de catre Axel Baron von dem Bussche-Streithorst. Von Staufenberg a incercat impreuna cu miscarea de rezistenta din cadrul armatei sa il asasineze pe Hitler, la cartierul sau general numit Wolfsschanze, de langa Rastenberg, din Prusia de Est, cu o bomba artizanala. Von Staufenberg a plasat el insusi bomba artizanala, in incaperea in care avea loc intalnirea Marelui Stat Major cu Hitler. Desi bomba a explodat, ucigand 4 participanti si ranindu-i pe aproape toti participantii, Hitler insa a scapat miraculos, doar cu cateva zgarieturi. Atentantul nu si-a atins scopul deoarece intalnirea nu a avut loc in buncarul lui Hitler, care era din beton, ci intr-o cabana a lui Albert Speer, care era din barne si de asemnea deoarece doar una dintre bombele artizanale a fost armata si s-a declansat. Complotistii au fost arestati si impuscati pe loc.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.