În URSS eșuează încercarea de lovitură de stat împotriva lui Mihail Gorbaciov

Lovitura de stat din URSS a fost o încercare nereușită de înlocuire a SecretaruluI General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, din fruntea partidului și a URSS. Lovitura de stat a fost organizată și condusă de mai mulți lideri comuniști sovitici care erau nemultumiți de reformele economice introduse de către Mihail Gorbaciov. Lovitura de stat a început pe 19 august 1991, prin arestarea la domiciliu a Mihail Gorbaciov, care refuzase să demisioneze și să predea conducerea URSS conspiratorilor.

Consipratorii dau un comunicat intitulat “Declarația conducerii de stat”, în care anunță formarea unui Comitet de Stat pentru situații de urgență, care îsi asumă conducerea URSS, datorită stării de boală a lui Mihail Gorbaciov. Concomitent cu comunicatul toți lucrătorii KGB-ului sunt chemați din concediu declarându-se stare de alertă generală, iar mai multe unități motirizate și de tancuri ale armatei intră în Moscova, pentru a asigura ordinea. În aceeași zi, Președintele Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse, Boris Nikolaievici Elțin, dă un comunicat în care îi acuză pe conspiratori de lovitură de stat, îndemnând armata să nu participe la conspirație și îndemnând populația la grevă generală, solicitând în același timp ca Mihail Gorbaciov să se adreseze poporului. Boris Elțin se baricadează în clădirea parlamentului Rusiei, iar populația formează baricade în jurul clădirii. Comandantul diviziei de tancuri care trebuia să asigure controlul clădirii, declară că îl susține pe Boris Eltin și îi permite acestuia să se adreseze mulțimii de pe un tanc. În ziua de 20 august, consipratorii decid atacarea sediului parlamentului unde se baricadase Boris Elțin. Deși planul de atac era stabilit, urmând a fi executat de către forțele speciale ale KGB, planul nu a mai fost dus la îndeplinire. Populația Moscovei îi ia apărarea lui Boris Elțin și mai mulți ceățeni sunt uciși în noaptea de 20 august de către armată.

În 21 august consipratorii ordonă evacuarea Moscovei, retrăgând armata și încearcă să negocieze cu Mihail Gorbaciov. Acesta refuză orice negociere, iar după restabilirea comunicațiilor cu exteriorul, anunță că toate deciziile luate de consipratori sunt nule, iar aceștia au încercat răsturnarea sa. În același moment anunță demiterea tuturor consipratorilor din toate funcțiile deținute. Procuratura va începe imediat o anchetă. Toți consipratorii vor fi arestați până în 24 august. În 22 august este adoptat ca steag al Rusiei, steagul alb, albastru și roșu, și vechiul steag al URSS, (emblema partidului comunist pe fond roșu) este înlocuit definitiv. În cele din urmă Mihail Gorbaciov va demisiona din funcția de Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, iar în 6 noiembrie Boris Elțin, va interzice Partidul Comunist Sovietic, pe tot cuprinsul Rusiei.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.