Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii emite un Ordin al Consiliului Coroanei prin care ea și familia ei vor fi cunoscuți ca fiind Casa de Windsor

La scurt timp după ce Elisabeta a devenit regină în 1952, Lordul Mountbatten(tatăl adoptiv al lui Filip, Duce de Edinburgh) a observat că, pentru că era o practică standard ca soția într-o căsătorie să adopte numele soțului său, casa regală devenea Casa de Mountbatten.

Când bunica reginei Elisabeta a II-a, Regina Maria, a auzit acest comentariu, ea l-a informat pe premierul britanic Winston Churchill, care a sfătuit-o mai târziu pe regina să emită o proclamație regală declarând că se va păstra numele de Casa de Windsor pentru casa regală. Adoptarea numelui de Casa de Mountbatten era inacceptabilă din următoarele motive: Filip era membru al Casei Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, o filială a Casei Oldenburg, fiind un prinț al Greciei și al Danemarcei. Cu toate acestea, Filip, cu câteva luni înainte de căsătorie, și-a abandonat titlurile și a adoptat numele de “Mountbatten”, care era cel al unchiului și mentorului său, Contele Mountbatten de Burma, fiindt adoptat de tatăl lordului Mountbatten (bunicul matern al lui Filip), Prințul Louis de Battenberg, de descendență germană. La câțiva ani după cel de al Doilea Razboi Mondial sentimentele anti-germane erau foarte încă foarte puternice și se încerca a se evita orice legătură care ar putea evoca amintiri dureroase. De altfel, chiar regele George al V-lea al Regatului Unit al Marii Britanii, bunicul Elisabetei, hotărâse înființarea Casei de Windsor pe 17 iulie 1917, plecând de la aceleași considerente.

Astfel pe 9 aprilie 1952, regina a declarat oficial că “este voința și plăcerea mea, că eu și copiii Mei să fim numiți și cunoscuți drept Casa și Familia de Windsor și că urmașii Mei, cu excepția urmașilor de sex feminin care se căsătoresc și urmașii lor, poartă numele de Windsor “. Se spune că Filip s-a fi plâns în mod privat că e singurul bărbat din țară care nu are voie să-și dea numele copiilor săi.

La 8 februarie 1960, după moartea Reginei Maria și demisia lui Churchill, regina a confirmat că ea și copiii ei vor continua să fie cunoscuți sub numele de Casa și familia de Windsor, la fel ca și oricare dintre descendenții agnați care se bucură de titlul de Alteță Regală sau titlul de prinț sau prințesă. Totuși, Regina Elisabeta a decretat și că descendenții ei agnați care nu se bucură de aceste titluri vor purta numele de familie Mountbatten-Windsor.

Mai multe date despre istoricul casei Windsor găsiți în articolul – Casa de Windsor la 100 de ani. Cum s-a ajuns aici?

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.