S-a nascut Anna Maria “Marie” Tussaud, artist, sculptor in ceara fondatoare a Muzeului figurilor de ceara Madame Tussaud

Anna Maria “Marie” Tussaud, pe numele de fata Grosholtz, s-a nascut pe 1 decembrie 1761 si a decedat pe 16 aprilie 1850. A fost o artista franceza cunoscuta pentru sculpturile ei in ceara si pentru muzeul figurilor de ceara fondat in Londra sub numele de Madame Tussaud. Nascuta in Strasbourg, tatal ei moare cu 2 luni inintea nasterii ei. Mama sa, Anne-Marie Walder, pleaca impreuna cu Amma Maria la Berna unde va lucra ca menajera in casa Dr. Philippe Curtius care era un excelent sculptor in ceara. Aici Tussaud invata arta sculptatului in ceara. called him uncle.
Curtius se muta a Paris in 1765 si incepe sa lucreze la un “cabinet de cire” – expozitie de ceara.In acel an realizeaza figurina din ceara a ultimei amante a lui Louis al-XV-lea, Madame du Barry. Aceasta este cea mai veche lucrare expusa in muzeul de azi. In 1767, Tussaud si mama ei vin la Paris pentru a fi cu dr. Curtius. Prima expozitie a lui Curtius este realizata in 1770. Tussaud incepe sa lucreze pentru Curtius. In 1778 realizeaza prima ei lucrare – Jean-Jacques Rousseau. Mai tarziu modeleaza personaje precum Voltaire si Benjamin Franklin.
Intre 1780 si pana la Revolutia Franceza din 1789, o invata arta pe sora regelui Louis a-XVI-lea. Membrii familiei regale sunt atat de incantati incat o invita sa stea la Versailles.

In Paris, Tussaud se implica in Revolutie si intalneste personaje importante precum Napoleon Bonaparte si Robespierre.
Pe 12 iulie 1789, capetele din ceara ale lui Jacques Necker si al Ducelui d’Orléans realizate de Curtius sunt purtate pe strazi cu 2 zile inainte de atacul asupra Basitliei.
Tussaud a fost arestata in timpul Regimului Terorii, iar capul ei a fost ras pentru a fi pregatita pentru ghilotina. Multumita ui Collot d’Herbois, prieten cu Curtius, este eliberata. Este angajata a realizeze mastile mortuare, din ceara, ale ghilotinatilor, printre care: Louis al-XVI-lea, Marie Antoinette, Marat si Robespierre.
La moartea lui Curtius survenita in 1794, acesta lasa colectia sa lui Marie. In 1795, aceasta se casatoreste cu François Tussaud. In urma casatoriei are doi copii: Joseph si François.
In 1802, Marie Tussaud pleaca la Londra impreuna cu Joseph, in varsta de 4 ani. Urmare Razboaielor Napoleonice nu se mai intoarce in Franta. Calatoreste prin Marea si Irlanda. In 1821 sau 1822, al doilea ei copil, François, vine si el in Anglia. In 1835, realizeaza prima sa expozitie permanenta in Baker Street, la “Baker Street Bazaar”. In 1838 isi scrie memoriile, iar in 1842 isi face propriul portret expus azi la intrarea in muzeu. Moare pe 16 aprilie 1850 la varsta de 88 de ani.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.