S-a nascut Camil Ressu, pictor si membru al Academiei Romane

Camil Ressu s-a nascut pe 28 ianuarie 1880 in Galati si a decedat pe 1 aprilie 1962 Bucuresti. A fost un pictor si pedagog roman, personalitate marcanta a artei romanesti. De asemenea, Ressu a fost membru titular al Academiei Romane.
S-a nascut in orasul Galati, intr-o casa de pe strada Mavromol. Tot aici si-a petrecut copilaria si adolescenta. Camil Ressu si-a descoperit de timpuriu vocatia pentru pictura. Nici tatalui sau, magistratul Constantin Ressu, fost primar al Galatiului in trei randuri, nu-i era straina pictura. Insusi artistul marturiseste in cartea sa “Insemnari” ca adeseori, evadand de la preocuparile profesionale zilnice, el se retragea in pictura.

Dupa ce si-a facut studiile intre 1897 si 1899 la Scoala de arte frumoase din Bucuresti, sub indrumarea profesorului G.D. Mirea si apoi (1899-1902) la Scoala de arte frumoase din Iasi, cu profesorul Gheorghe Popovici, Camil Ressu a plecat la Munchen pentru cateva luni, pentru a cunoaste muzeele orasului german.

Intre 1902 si 1908 participa la atelierele lui Jean Paul Laurens de la Academia Julian din Paris. Revine in Romania dupa 1908 si incepe sa colaboreze in presa cu mici desene satirice, la publicatii ca “Adevarul”, “Furnica”, “Cronica” si “Facla”. Incepe sa participe la saloanele oficiale, la expozitii colective din Romania si din strainatate si la manifestarile “Tinerimii artistice”.

In 1914 si mult mai tarziu, in 1955, deschide la Bucuresti expozitii personale. In 1917, alaturi de pictorii Nicolae Darascu, Stefan Dimitrescu, Iosif Iser si sculptorii Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea si alti artisti pune bazele Asociatiei “Arta Romana”.

Patru ani mai tarziu, in 1921, ia parte la infiintarea Sindicatului Artistilor Plastici din Romania, a carui presedintie o va detine pentru doi ani.

A fost profesor si rector al Academiei de arte frumoase din Bucuresti (pana in 1941).

Devine in 1950 presedinte de onoare al Uniunii Artistilor Plastici si isi reia activitatea de profesor la Institutul “Nicolae Grigorescu”. Dupa ce in 1955 i se acorda titlul de Artist al poporului, devine in 1952 membru al Academiei Romane.

Ressu incearca prin opera sa sa combine capacitatile desenului si culorii (a realizat numeroase studii dupa corpul uman, peisaj, obiecte din natura) intr-o creatie in spirit traditional, in paralel cu inovarea limbajului tehnic. Aceasta traditie este reprezentata mai ales prin imaginile din universul rural. In perioada interbelica a realizat mai multe astfel de tablouri : “Semanatorii”, “Odihna la camp”, “Cosasi odihnindu-se”. Ressu este si autorul unor interesante portrete ale unor personalitati din lumea culturala : Stefan Luchian, Tudor Arghezi, Iancu Brezianu. Imagine: “Cosasi odihnindu-se” ; “Semnarea apelului pentru pace” ; “Taran cu coasa”.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.