S-a nascut George Friedrich Handel, compozitor german

Portret al compozitorului realizat de Balthasar Denner

Georg Friedrich Händel s-a nascut pe 23 februarie 1685 in Halle sau Saale si a decedat pe 14 aprilie 1759, la Londra. A fost un compozitor german ce a trait cea mai mare parte a vietii in Anglia. Impreuna cu contemporanul sau Johann Sebastian Bach, este unul din cei mai importanti reprezentanti in muzica ai stilului baroc din perioada tarzie.

Handel s-a nascut la 23 februarie 1685 in orasul Halle/Saxonia (Germania), unde a luat si primele lectii de muzica de la Friedrich Wilhelm Zachow. In varsta de 17 ani, in 1702, este deja organist in Halle, un an mai tarziu este angajat ca violonist si “Maestro al Cembalo” in orchestra Operei din Hamburg, condusa de Reinhard Keiser. Aici realizeaza in 1705 prima sa opera, “Almira” pe un libret de Feustking, cu care atrage atentia publicului. In primavara anului 1707 pleaca in Italia si ramane timp de doi ani in Florenta si Roma, studiind cu compozitorii italieni Arcangelo Corelli, Alessandro si Domenico Scarlati si cu Agostino Steffani. In Italia compune opere, oratorii si cantatereligioase, insusindu-si stilul si mijloacele muzicii italiene. In 1709 are loc cu mult succes premiera operei sale “Agrippina” (pe un text de Vincenzo Grimani) la Venetia. Alternanta parodiei ironice cu stari de emotie profunda, trecerile de la comic la intrigi rafinate, oferite de libretul avut la dispozitie, sunt transpuse cu deosebita maestrie in spiritul operei venetiene. In primavara anului 1710, Haendel revine in Germania pentru a prelua postul de Kapellmeister la curtea printului de Hanovra, dar deja catre sfarsitul anului pleaca la Londra, unde obtine succes cu opera feerica “Rinaldo” la Haymarket Theatre. Ramane definitiv în Anglia in calitate de compozitor si muzician al curtii regale. Din anul 1713 primeste o pensie anuala din partea casei regale britanice, iar in 1727 Handel devine cetatean britanic. Este propriul sau impresar la concurenta cu alti compozitori de opera din Anglia, ca Giovanni Bononcini si Nicola Porpora. Pe langa activitatea sa operistica, compune sub patronajul ducelui de Chandos oratoriul “Esther” si unsprezece motete pentru solisti, cor si orchestra (1717-1720). In 1719 primeste insarcinarea sa puna bazele unui teatru de opera la Londra, “The Royal Academy of Music”, pentru care compune nu mai putin de 14 opere. Aici inregistreaza si marile sale succese cu operele “Radamisto” (1720), “Giulio Cesare in Egitto” (1724), “Tamerlano” (1724) si “Rodelinda” (1725), care il fac celebru in toata Europa. In timp, interesul publicului londonez pentru opera in stil italian incepe sa scada, opera regala inregistreaza pierderi financiare si este nevoita sa-si inchida portile. Handel incearca sa-si reprezinte noile compozitii (“Ezio” – 1732, “Ariodante” – 1735 si “Alcina” – 1735) intr-un teatru mai mic, dar se imbolnaveste si proiectul esueaza.

Handel se orienteaza spre compozitia de oratorii pe teme laice si spre muzica instrumentala, in traditia muzicii engleze a lui Henry Purcell. Astfel da la iveala oratoriile “Athalia” (1733) si “Saul” (1739) si compune concerte pentru orga si orchestra (1736), precum si cele 12 Concerti grossi opus 6 (1739). In 1742 realizeaza celebrul oratoriu “Messiah”, executat in premiera la Dublin, ramas exemplar in acest gen pana astazi (Halleluja din acest oratoriu este una din cele mai cunoscute si mai des executate bucati muzicale). Alte oratorii din aceasta perioada sunt: “Israel in Egipt” (1739), “Samson” (1743), “Iuda Maccabeul” (1747) si “Solomon” (1749). Cu ocazia incheierii tratatului de pace din Aachen in 1748, Handel compune bucata “Foc de artificii” care, impreuna cu “Muzica apelor” compusa mai inainte (1717), cu ocazia urcarii pe tron a regelui George I, a capatat o mare popularitate.

In timp ce lucra la compozitia oratoriului “Jephta” (1751), Handel isi pierde vederea. Moare la Londra pe 14 aprilie 1759, fiind inmormantat cu deosebite onoruri in “Coltul Poetilor” din Westminster Abbey.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.