S-a nascut Nicolae Titulescu, jurist, diplomat si om politic roman

Nicolae Titulescu s-a nascut pe 4 martie 1882 in Craiova si a decedat pe 17 martie 1941 in Cannes. A fost un diplomat si om politic român, în repetate rânduri ministru, fost presedinte al Ligii Natiunilor.
Dupa terminarea studiilor de drept la Paris, in 1905, s-a întors în România ca profesor de drept la Universitatea din Iasi, iar în 1907 se muta în Bucuresti. În urma alegerilor din 1912, devine deputat pe listele Partidului Conservator-Democrat condus de Take Ionescu, iar cinci ani mai târziu devine membru al guvernului lui Ion I. C. Bratianu ca Ministru al Finantelor.

În vara anului 1918, împreuna cu alti fruntasi români (Take Ionescu, Octavian Goga, Traian Vuia, Constantin Mille) înfiinteaza la Paris Comitetul National Român, cu scopul de a propaga în opinia publica internationala dreptul poporului român la unitatea nationala, comitet recunoscut oficial de guvernele puterilor aliate ca organ plenipotential al natiunii române.

În anii 1928 – 1936, Nicolae Titulescu a fost de mai multe ori Ministru de Externe.

Începând din anul 1921 a functionat ca delegat permanent al României la “Liga Natiunilor” de la Geneva, fiind ales de doua ori (1930 si 1931) Presedinte al acestei organizatii.
Dupa instaurarea nazismului în Germania, dându-si seama de pericolul pe care-l reprezenta acesta pentru România (ca si pentru alte state europene), Titulescu a depus o vie activitate în directia întaririi colaborarii internationale, în interesul pacii si securitatii europene, pe linia aceasta, Titulescu a semnat la Londra, în 1933, în numele guvernului României, conventia de definire a agresorului si a depus eforturi remarcabile pentru încheierea în 1933 a Micii Întelegeri si pentru încheierea în 1934 a Întelegerii Balcanice, pacte regionale în care vedea o pavaza împotriva agresiunii.

În 1936, regele Carol al II-lea îl îndeparteaza din toate functiile oficiale si îl obliga sa paraseasca tara. Se stabileste la început în Elvetia, apoi în Franta.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.