S-a nascut Omar Sharif, actor egiptean

Omar Sarif, pe numele adevarat Michel Demitri Chalhoub, s-a nascut pe 10 aprilie 1932 in Alexandria, Egipt si a decedat pe 10 iulie 2015 in Cairo, Egipt. A fost un actor egiptean de film.

A debutat in filmul egiptean “Cerul infernului” in 1953. Primul rol in limba engleza a fost in productia pentru televiziune “Lawrence al Arabiei” in 1962. Ulterior, actorul s-a stabilit la Hollywood, unde a mai jucat in “Doctor Jivago” (1965), “Funny Girl” (1968) etc. A participat ca actor in peste o suta de productii.

Este fiul lui Joseph Chalhoub, negustor de lemn pretios si Claire Saada. Crescut in spiritul religiei catolice s-a convertit la Islam in 1955 pentru a se putea casatori cu actrita Faten Hamama. A facut scoala la Colegiul Englezesc Victoria din Alexandria unde a studiat matematica, fizica, franceza si araba, engleza, greaca, italiana si turca. Dupa obtinerea diplomei in matematica si fizica a lucrat timp de cinci ani de zile in intreprinderea de lemn pretios a tatalui sau, inainte de a studia arta actoriei la prestigioasa Royal Academy of Dramatic Art din Londra.
In 1954 s-a reintors in Egipt si este descoperit de compatriotul sau cineastul Youssef Chahine, care-i face debutul in Sira` Fi al-Wadi, sub numele de Omar El Sharif.

Se casatoreste cu Faten Hamama, cu care are un baiat Tarek. Va divorta in 1968, si nu se va mai recasatori.
In 1962 a jucat rolul printului desertului Ali Ibn Kharish in primul sau film occidental si international: Lawrence al Arabiei de David Lean cu Peter O’Toole, sub numele de Omar Sharif. Se muta impreuna cu fiul sau la Hollywood, unde a semnat un contract pe 7 ani cu Studiourile Columbia Pictures si se desparte de sotie.

In 1999 joaca in The 13th Warrior de John McTiernan etc. Omar Sharif a fost unul dintre cei mai mari jucatori de bridge din lume. A scris o carte de bridge si de asemeni a facut comentarii despre acest joc pentru mai multe ziare dintre care este de amintit in Franta, Le Figaro .

Pe 5 august 2003 a fost condamnat la inchisoare pentru o luna, pentru ca a lovit un politist si a fost nevoit sa plateasca o suma considerabila pentru daunele aduse politistului. In noiembrie 2005, i-a fost conferita medalia de onoare UNESCO ca recunoastere pentru contributia sa semnificativa in lumea cinematografiei.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.