S-a nascut Petre Ghelmez, poet, publicist, editor si scriitor pentru copii

Petre Ghelmez s-a nascut pe 2 martie 1932 in Gogosari, jud. Vlasca (azi judetul Giurgiu) si a decedat in 2001. A fost un poet, scriitor pentru copii, publicist, editor.

Urmeaza scoala primara in comuna natala, liceul teoretic Ion Maiorescu din Giurgiu, Facultatea de romana-istorie, in cadrul Institutului Pedagogic din Bucuresti si apoi Facultatea de Filologie a Universitatii Bucuresti, al carei licentiat este, din 1959. Dupa terminarea studiilor devine, pe rand, redactor la ziarul Scanteia tineretului, redactor-sef adjunct la revistele pentru copii Luminita, Arici Pogonici, Cutezatorii, apoi director la Editura Albatros (1970-1974), redactor-sef al revistei Tribuna Romaniei (1974-1990) si director al magazinului pentru copii Ariel (1993-1995).

Debutul in presa literara a avut loc in iunie 1955, cu poezia Despartire de sat, in revista Tanarul scriitor, iar debutul editorial, in 1967, cu volumul de versuri Germinatii, in colectia Luceafarul, Editura pentru Literatura. A colaborat la revistele Tanarul scriitor, Luceafarul, Romania literara, Viata romaneasca, Steaua, Tomis, Tribuna Romaniei, Ariel, precum si la radio si televiziune. Poezie: Germinatii, Altare de iarba, Lynxul, Sonetele, Evenimente, Conversatia, Coborarea in cuvant, Paradisul atomic, Cvartet, patru anotimpuri argheziene, Gloria Lynxului, Campia de platina, Biblii si oameni de plastic, Marele Calendar, Lebada alba, Inedite etc. Carti pentru copii: Joaca-te, gandule, Puf-Pufos, aventurile unui iepuras curajos, Cine esti, pasare?, Magarusul, Alfabetul vesel (versuri), Calatoriile lui Marco Polo si alte povestiri, Roata proverbelor, Cerbul cu stea in frunte, Puf-Pufos la biblioteca, Enigmele civilizatiilor etc.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.