Și ei au servit! Animale decorate cu Medalia Dickin pentru curaj și devotament în timp de război
Cai și elefanți de luptă, cai, măgari, catâri, cămile, elani, reni și urși pentru transport, câini pentru pază, purtat mesaje, detectarea minelor, căutarea și salvarea persoanelor rănite și chiar purtarea explozivilor către tancuri inamice, pisici pentru controlul rozătoarelor de pe nave dar și în tranșee pentru protejarea proviziilor, porumbei și corbi purtători de mesaje, antrenați pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, vulturi și șoimi antrenați pentru a prinde porumbeii mesageri, șobolani, șoareci și canari pentru a detecta prezența gazelor, gâște și găini, porci, până și delfini și lei de mare – de la mascote responsabile cu ridicarea moralului trupelor, la animale pregătite militar pentru a acoperi diverse roluri și până la animale cu grad militar oficial, puține sunt animalele care nu a fost nevoite să ne poarte războaiele.
În timpul celui de al Doilea Război Mondial, implicarea animalelor, chiar dacă mai redusă decât cea din timpul Marelui Război, a atins din nou cote semnificative. Iar după câțiva ani de război sângeros, recunoașterea curajului și serviciului lor a devenit indispensabilă. Instituită în 1943 de către Maria Dickin, fondatoarea PDSA (Societatea pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale) cu sprijinul Ministerului de Război și al Imperial War Museum, Medalia PDSA Dickin este cea mai înaltă distincție militară pe care o poate primi un animal care servește într-un conflict militar. Devenită rapid cunoscută în întreaga lume, ca un simbol al curajului și devotamentului animalelor în serviciul umanității, ea mai este cunoscută și ca Crucea Victoria pentru animale.
Deși acordată în mod special animalelor care au servit în timpul celui de al Doilea Război Mondial, acordarea ei continuă și în prezent. Din 1943 până în 2023, 75 de animale au fost decorate cu Medalia Dickin. În 2014, o medalie onorifică a fost acordată în plus tuturor animalelor care au servit în Primul Război Mondial.
Ea reprezintă recunoașterea sacrificiului și a contribuției acestor animale atît de valoroase prin capacitățile lor speciale care au adus beneficii semnificative eforturilor militare în timpul conflictului. O recunoaștere cu atât mai importantă cu cât nici pînă în prezent nu avem suficiente surse care să ofere o imagine cât mai clară asupra numărului total de animale care au luat parte la eforturile celui de al Doilea Război Mondial. Câte dintre ele au scăpat cu viață după acest cel mai sângeros conflict din istorie în care și-au pierdut viața între 70 și 85 de milioane de oameni e imposibil de estimat.
Primele vești despre Ziua Z, primele speranțe au fost aduse de porumbeii Gustav și Paddy. Puțin din ceea ce cunoaștem încercăm să vizualizăm în materialul interactiv de mai jos. Aproape 70 de nume, câteva numere de identificare, și câte povești în spatele lor!
Apăsați pe buline pentru mai multe detalii și pe rotița din dreapta pentru mai multe informații.