75 de filme despre Revoluția Franceză

Începând cu 1789, anul de debut al Revoluției Franceze, Europa va cunoaște un adevărat șoc – politic, cultural, social. Revoluția nu va marca doar istoria Franței, ci istoria unui întreg continent, iar efectele ei se vor simți din 1789 și chiar și până în prezent. Interesul, cel puțin cantitativ pentru acest subiect în cinematografie a scăzut considerabil în ultimii ani raportat la ceea ce am putea numi o “perioadă de glorie” care s-a situat în intervalul 1930-1970, când a fost foarte la modă ecranizarea unor romane, de o acuretațe istorică mai mică sau mai mare. Începând însă cu anii 2000, mare parte din producții încep să se rupă puțin de aerul romanțat, se încearcă diverse abordări ale vieții unor personalități istorice care au conturat decursul Revoluției dar și subiecte sensibile, cum ar fi revolta anti-revoluționară și pro-monarhică din Vandeea, unul dintre cele mai sângeroase capitole ale trecerii de la monarhie la republică.

Am încercat o anumită delimitare în alcătuirea acestei liste, punctul de plecare fiind principalele etape ale Revoluției. Am început cu câteva titluri care să va introducă în perioada de dinainte de 1789, importantă pentru a înțelege cumulul de factori care au declanșat acest sângeros eveniment din istoria Europei. Ne-am axat apoi pe viețile marilor personalități istorice care au avut un prim rol în acest conflict. Urmează apoi filme care prezintă începutul, plina desfășurare a Revoluției și Regimul Terorii, dar și titluri care tratează încercările de rezistență la tot acest tăvălug. Nu în ultimul rând, veți găsi și câteva recomandări pentru cei mici. Fiecare etapă pornește cu cele mai recente producții, iar lista noastră cuprinde recomandări pentru toate gusturile, de la documentare, filme biografice, romantice, filme vechi și alb-negru, ecranizări ale unor romane și până la comedii, parodii și desene animate.

PRELUDIUL REVOLUȚIEI FRANCEZE

Implicarea Franței în războaie externe, sprijinul financiar acordat celor 13 colonii americane, pentru a obține independența față de Marea Britanie, cea care recent îngenunchease Franța, precum și măsurile fiscale neinspirate, au adus regatul Franței în colaps financiar. Proasta gestiune a trezoreriei, ineficiența, corupția au crescut și ele gradul de nemulțumire al populației. Iar dacă mai adăugăm la toate acestea și secolele de inechitate și exploatare ale oamenilor de rând, singurii care duceau în cârcă povara fiscală, avem toate ingredientele necesare pentru o revoluție.

 

1 1788… et demi(Serial TV), 2010

Gen: istorie, comedie

Cele 6 episoade va prezintă aventurile unei familii din nobilimea franceză. Libertinul Conte Francois de Saint-Azur și cele 3 fiice ale sale își văd neperturbați de viață. Francois, pasionat de arme de vânătoare este preocupat de crearea și perfecționarea unei arme care în curând va spulbera flota engleză. Charlotte se visează să participe la mari lupte și umblă deghizată în băiat. Paulin este o victimă a modei. Victory caută sa afle secretele plantelor medicinale și visează să devină prima femeie academician. Deasupra lor și a Franței se adună însă nori de furtună.

 

2 The Affair of the Necklace, 2001

Gen: dramă, istorie, dragoste, dramă

Cea mai recentă ecranizare a unuia dintre cele mai mari scandaluri care au zguduit Curtea Franței și care a rămas în istorie cunoscut ca și “Afacerea Colierului reginei”, eveniment care a discreditat monarhia aflată deja într-o puternică criză de popularitate și care a contribuit și el într-o oarecare măsură scânteia revoluție. Această variantă nu se bazează pe romanul omonim al lui Dumas. Merită văzut în special pentru costume, coloană sonoră și locurile în care a fost filmat. Acuratețea istorică lasă însă de dorit. Dar până la urmă vorbim de un film artistic și nu de un documentar istoric. Deși probabil mulți veți rezona cu Jeanne de La Motte, e bine să rețineți faptul ca majoritatea istoricilor au ajuns la concluzia că Maria Antoaneta nu a avut nicio vină în această afacere.

3 Let Them Eat Cake, 1999

Gen: comedie, istorie

În fabulosul Palat de la Versailles, în 1782, în timp ce în spatele porților țăranii sunt tot mai nemulțumiți, își vede neperturbată de intrigi una dintre cele mai detestate femei din Franța, Columbine, contesă De Vache.

4 Beaumarchais l’insolent, 1996

Gen: aventură, comedie, istorie

Ceasornicar, inventator, muzician, dramaturg cunoscut în special pentru piesele lui de teatru în care principalul protagonist este bărbierul Figaro, Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais a avut o viață foarte tumultoasă. A fost politician, refugiat, spion, editor, traficant de arme și revoluționar – american și francez. După cum vă imaginați, nici viața amoroasă nu a fost una liniștită.

5 Ridicule, 1996

Gen: comedie, dramă, dragoste

Un nobil francez sărac trebuie să învețe să se descurce în “jungla” de la Versailles pentru a obține sprijinul regelui într-un proiect de drenaj. Credeați că viața la curte la curte e ușoară. Pentru a supraviețui aici e nevoie de anumite abilități.

6 Jefferson in Paris, 1995

Gen: biografic, dramă, istorie

Filmul urmărește perioada în care Jefferson este trimis ca și ambasador al Statelor Unite la curtea lui Ludovic al XVI-lea, modul în care trece peste moartea soției sale, flirturile de la curtea franceză, relația cu fiicele și sclavii săi de acasă, totul pe fundalul începutului unei revoluții, cea franceză. Istoricii americani sunt măcinați de o întrebare. A avut sau nu Jefferson un copil cu sclava Sally, în vârstă de 15 ani?

7 Waffen fur Amerika, 1976

Gen: istorie, biografic

Ecranizare a celebrului roman  “Vulpile în vie” de Lion Feuchtwanger. In 1776 guvernul revoluționar al viitoarelor State Unite ale Americii îl trimite pe Benjamin Franklin la Paris pentru a negocia cu monarhia franceza un important ajutor financiar și militar. Emisarul american se izbește de neînțelegeri cu propriii colegi, dar și de încăpățânarea lui Ludovic al XVI-lea. Franklin va găsi un aliat pentru cauza americană în Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais

 

MARIA ANTOANETA

Pentru a face față amenințării Marii Britanii și a Prusiei, Delfinul Franței s-a căsătorit cu Maria Antoaneta, fiica împărătesei Maria Tereza a Austriei. Francezii însă nu au văzut cu ochi buni aceasta alianță încă de la început. Maria Antoaneta era simbolul alianței nepopulare cu Austria, practic un simbol al înfrângerii Franței în Războiul de șapte ani. Deși fermă, Maria Antoaneta era văzută ca o femeie frivolă și arogantă, împătimită a jocurilor de noroc. “Madame Deficit”, cum a mai fost ea poreclită era detestată de toată lumea, indiferent ce ar fi făcut.

8 Farewell, my Queen, 2012

Gen: dramă, istoric, dragoste

Sidonie Laborde, o femeie tânără, se dedică în exclusivitate stăpânei ei, regina Maria Antoaneta, fiind responsabilă cu lecturile acesteia. Sunt primele zile ale Revoluției Franceze. Departe de tumultul din Paris, Curtea de la Versailles își văd în continuare de viața lor, încă liniștită. Când însă ajunge la ei vestea despre căderea Bastiliei, panica îi cuprinde pe cei mai mulți dintre aristocrați și slujitorii lor, care părăsesc în grabă curtea, lăsând familia regală aproape singură. Nu însă și Sidonie. Însă ea nu știe ca acestea vor fi ultimele zile pe care le va petrece în compania reginei.

9 Marie Antoinette, 2006

Gen: biografic, dramă, istoric

Filmul Sofiei Coppola este un regal al costumelor de epocă și o repovestire a impresionantei vieți a celei mai iconice și nedreptățite regine a Franței, de la logodna și căsătoria ei cu viitorul Ludovic al XVI-lea și până la domnia ei ca regină și tragicul sfârșit. “Toți ochii vor fi pe tine” îi spune împărăteasa Maria Terezia a Austriei, celei mai tinere fiice a sale….

10 Marie-Antoinette, 2006

Gen: docudramă, biografic, dramă, istorie

Această docudramă produsă pentru micul ecran nu se compară ca și buget și decoruri cu versiunea Sofiei Coppola. Subiectul este tratat însă cu seriozitate și are toată intensitatea dramatică de care e nevoie pentru a-l viziona cu plăcere.

11 L’Autrichienne, 1990

Gen: biografic, dramă, istorie

“L’Autrichienne” face parte dintr-un val de filme realizate pentru a comemora bicentenarul Revoluției Franceze și prezintă ultimele zile ale reginei Maria Antoaneta, procesul și ghilotinarea. Spre deosebire de celelalte filme despre viața această producție are în spate, ca și co-scenarist pe autorul uneia dintre cele mai bune biografii ale reginei, André Castelot. Atent documentat, scenariul reușește totuși să îmbine armonios acuratețea istorică și emoția ecranului. Deasemenea, actrița aleasă pentru rolul principal, este Ute Lemper, a cărei limbă maternă este germana, motiv pentru care în opinia multor critici este poate cea mai convingătoare Maria Antoaneta de până acum.

12La terreur et la vertu – La mort de Marie Antoinette, 1958

Gen: biografic, docudramă

“La caméra explore le temps” este un serial de televiziune francez care a avut 39 de episoade cu durată între 60 și 162 minute, filmat alb-negru și parțial în direct. A fost creat de Stellio Lorenzi, André Castelot și Alain Decaux, și difuzat între 14 septembrie 1957 și 29 martie 1966 la radio-televiziunea franceză. Această antologie a avut ca scop reconstrucția unor evenimente istorice. Scenariile au fost scrise de cei doi istorici, André Castelot și Alain Decaux, în timp ce Stellio Lorenzi s-a ocupat de realizarea episoadelor. Episodul “La terreur et la vertu – La mort de Marie Antoinette” a apărut pe 19 octombrie 1958.

13 Shadow of the Guillotine, Marie-Antoinette reine de France, 1956

Gen: dramă, istorie

Mai mulți critici sunt de părere că acest film ar fi trebuit să aibă titlul “Maria Antoaneta și Axel Fersen”. E nevoie să spunem mai mult. Poate doar că dialogurile din timpul procesului au la bază o amplă documentare istorică.

14 Marie Antoinette, 1938

Gen: biografic, dramă, istorie

Des difuzat la TNT rămâne probabil una dintre cele mai celebre ecranizări ale vieții Mariei Antoaneta. Patru nominalizări la premiul Oscar, printre care și o nominalizare la categoria cea mai buna actriță în rol principal pentru Norma Shearer.

LUDOVIC AL XVI-LEA

Puține sunt filmele în care Ludovic al XVI-lea să fie personajul principal. Deși a primit o educație demnă de un moștenitor al tronului Franței, spre deosebire de soția sa, el era veșnic indecis. Își cunoștea puțin țara și poporul și era și foarte timid. Deși bine intenționat și luându-și în mod foarte serios datoriile, era lipsit de o energie mobilizatoare. Mulți istorici sunt de părere, că multe reforme care ar fi putut salva Franța de o baie de sânge au fost împiedicate de pasivitatea regelui mai mult decât de opoziție. Acuzat de tiranie, Ludovic al XVI-lea a fost însă un Blând. Blândețea și ezitarea l-au lăsat însă fără cap și regat.

15 L’évasion de Louis XVI, 2009

Gen: istorie, docudramă

“Ce jour-là, tout à changé” este un alt serial de televiziune francez, difuzat începând cu 13 ianuarie 2009 pe postul France2. A avut un număr de 5 episoade de câte 90 de minte. Episodul al doilea, “L’évasion de Louis XVI” a fost difuzat pe 24 ianuarie 2009 și a fost realizat de către Arnaud Sélignac, celebru regizor francez de filme de televiziune.

21 iunie 1791, orele 00:30. Ludovic al XVI-lea fuge pentru a scăpa de Revoluție? Pentru a-și salva copiii de teroare și soția de furia gloatei? Deghizat, arătând ca un bun cetățean, Ludovic al XVI-lea a fugit din Palatul Tuileries. Dar nimic nu se va întâmpla conform planului.

LIDERII REVOLUTIEI FRANCEZE

Foarte puțini dintre liderii Revoluției au reușit sa păstreze o linie moderată. Radicalizarea, fie că a fost înspre extrema dreaptă sau stângă s-a produs într-un ritm foarte alert, ajungându-se la o adevărată victorie a nebuniei. Revoluția Franceză și-a înghițit “părinții fondatori”.

16 Lafayette: The Lost Hero, 2010

Gen: documentar

O personalitate nedreptățită de istorie, generalul Lafayette; cândva unul dintre cei mai faimoși oameni ai lumii, astăzi aproape uitat. Documentarul se axează în special pe rolul crucial al lui Lafayette în războiul de independență al Americii, dar prezintă și modul în care a reușit să scape de ghilotină în timpul Revoluției Franceze, pe care inițial a susținut-o.

 

17 Terror! Robespierre and the French Revolution, 2009

Gen: dramă, documentar

În 1794, marea figură a Revoluției Franceze susține că drumul spre virtute se află prin violența politică. Este prima aparare a “terorii statului” din lume. Filmul combină dramatizarea cu imagini de arhivă și interviuri documentare pentru a examina profilul lui Robespierre și anul 1794, cel al Regimului Terorii, punând în discuție trăsăturile esențiale ale epocii moderne care au decurs de aici, precum crima gândirii, convingerea că actele de violență calculate pot duce la perfecționarea umanității, ideea că interesele “omenirii” pot fi plasate mai presus de cele ale “omului”, folosirea polițiștilor ca instrumente pentru corectarea moravurilor, utilizarea denunțării ca instrument politic.

18 Charlotte Corday, 2008

Gen: biografic, crimă, dramă

În iulie 1793, în timpul Revoluției Franceze, o tânără din Caen, numită Charlotte Corday îl asasinează pe editorul celui mai popular ziar iacobin, Jean-Paul Marat. Este apoi arestată și condamnată pentru crimă politică de un Tribunal Revoluționar. În timpul procesului își expune însă motivele care au determinat-o să comită acestă crimă….

19 Sade, 2000

Gen: biografic, crimă, dramă

Multe familii nobile sunt închise în castele din cauza Revoluției Franceze. Infamul Marquis de Sade este și el acolo și, în general, este evitat de toți ceilalți. O adolescentă se împrietenește însă cu el pe la spatele părinților și învață de la marchiz cum să devină o femeie independentă, eliberată sexual.

20 Quills, 2000

Gen: biografic, dramă

Deși, ne vom ocupa separat de epoca napoleoneană, am inclus totuși și acestă recomandare aici, pentru a completa povestea marchizului de Sade, care a reușit, datorită norocului să scape din celebrul Masacru din septembrie. Ne întâlnim acum cu faimosul marchiz în azilul Charenton pentru nebuni, unde este închis pentru acuzații minore. Reușește să se împrietenească cu tânărul Abbe de Coulmier, care conduce azilul și cu o frumoasă spălătoreasă pe nume Madeline. Lucrurile iau o turnură periculoasă când Abbe află de cărți ale marchizului publicate în secret. Împăratul Napoleon dorește să-l trimită pe doctorul Royer-Collard să supravegheze azilul, un om renumit pentru torturile pe care le aplică. Ar putea însemna sfârșitul lui Charenton și, eventual, al marchizului.

 

 

21 Marquis, 1989

Gen: comedie, animație

Scenele se petrec într-o Bastilie pre-revoluționară unde se găsesc mai mulți deținuți politici: o femeie care a fost violată și lăsată însărcinată de rege, un șef de poliție acuzat că a vândut carne de porc stricată și Marchizul care a fost acuzat pe nedrept de încercări de răsturnare a regelui. Lucrurile ajung până într-un punct în care oamenii se ridică împotriva tiraniei. E nevoie să precizăm că filmul NU este adresat minorilor?

 

22 Danton, 1983

Gen: biografic, dramă, istorie

În noiembrie 1793 Danton se întoarce la Paris și află că sub conducerea lui Robespierre, Comitetul Siguranței Generale a început o serie de execuții masive. Încrezător în sprijinul oamenilor, Danton îl înfruntă pe fostul său aliat, însă Robespierre iese învingător în aceasta înfruntare. ce se va alege de Danton și cei care l-au susținut? Gérard Depardieu într-un rol de excepție. Regie semnată de Andrzej Wajda. Film câștigător al unui premiu BAFTA.

23 Les amours sous la révolution: La passion de Camille et Lucile Desmoulins, 1978

Gen: dramă, dragoste, istoric, biografic

Camille Desmoulins, publicist, om politic și prieten al lui Robespierre se îndrăgostește de Lucile Duplessis, frumoasa fiică a unui burghez bogat. O dragoste rapid zădărnicită. Nemulțumit de alegerea fiicei sale, în cele din urmă cei doi primesc binecuvântarea domnului Duplessis. În decembrie 1790 cei doi se căsătoresc iar la nunta lor participă Robespierre și Danton, printre al alții. Insultați și batjocoriți de regaliști, în curând devin și ținta sanculoților, Camille fiind acuzat că s-a căsătorit cu o fiică de bogat… Una dintre cele mai frumoase și tragice povești de dragoste din timpul Revoluției Franceze.

24 Marat /Sade, 1967

Gen: dramă, istorie, muzical

Ne întoarcem la balamacul de la Charenton, unde deținutii se pregătesc să pună în scenă o piesă scrisă de probabil cel mai faimos internat al ei, Marchizul de Sade. Directorul azilului, dl Coulmier, încurajează exprimarea artistică ca formă de tratament pentru deținuți. Piesa este o repovestire a unei perioade din Revoluția Franceză care se încheie cu asasinarea lui Jean-Paul Marat. A fost Marat un prieten sau un dușman al poporului francez? La această întrebare piesa Marchizului de Sade încearcă să ofere un răspuns.

25 La terreur et la vertu – Danton, 1964

Gen: biografic, docudramă

“La caméra explore le temps” este un serial de televiziune francez care a avut 39 de episoade cu durată între 60 și 162 minute, filmat alb-negru și parțial în direct. A fost creat de Stellio Lorenzi, André Castelot și Alain Decaux, și difuzat între 14 septembrie 1957 și 29 martie 1966 la radio-televiunea franceză. Această antologie a avut ca scop reconstrucția unor evenimente istorice. Scenariile au fost scrise de cei doi istorici, André Castelot și Alain Decaux, în timp ce Stellio Lorenzi s-a ocupat de realizarea episoadelor. Episodul “La terreur et la vertu – Danton” a apărut pe 10 octombrie 1964.

26 La terreur et la vertu – Robespierre, 1964

Gen: biografic, dramă

Episodul “La terreur et la vertu – Robespierre” a apărut pe 17 octombrie 1964.

27 Madame Roland, 1912

Gen: dramă, scurtmetraj

Madame Roland, una dintre cele mai remarcabile personalități feminine ale Revolției Franceze și victimă a ei, rămâne în istorie pentru ultimele cuvinte rostite “Oh, Libertate, ce crime sunt comise în numele tau!”

ÎNCEPUTUL, REVOLUȚIA ȘI REGIMUL TERORII

De la Căderea Bastiliei, la Fuga la Varenne și până la căderea monarhiei, instaurarea republicii și Regimul Terorii, Revolția Franceză a inspirat multe romane și filme. Micile drame individuale spun drama unei țări aflată în completă derută ideologică, politică, financiară și morală, dar și modul în care era revoluția era percepută în afara granițelor. În funcție de perioada în care aceste producții au fost lansate ele sunt, desigur, mai mult sau mai puțin obiective, mai mult sau mai puțin veridice din punct de vedere istoric.

28 Les Visiteurs: La Révolution, 2016

Gen: comedie, fantezie

Cavalerul Godefroy de Montmirail și ajutorul său, Jacquouille sunt blocați în 1793. Folosind trădarea pentru a se elibera de cătușe, ambii participă la fuga familiei Montmirail in căutarea unor timpuri mai sigure.

29 The French Revolution, 2005

Gen: documentar

Un documentar marca History Channel despre săngerosul început, și mai sângeroasa desfăsurare și sfârșitul plin de teroare al Revoluției Franceze, cea care va pune capăt monarhiei în Franța și bazele unui nou sistem de guvernare – Republica.

30 Hornblower: Loyalty, 2003

Gen: aventură, dramă, război

Fanii romanelor lui C.S. Forester se vor bucura să se reîntâlnească cu Horatio Hornblower care de această dată are misiunea periculoasă de a asigura prezența în siguranță a unui emigrant nobil francez la o întâlnire secretă lângă Brest, în timp ce se confruntă cu agenții inamici în propriul echipaj.

31 The Lady and the Duke, 2001

Gen: dramă, istoric, dragoste

În timpul Revoluției Franceze, o aristocrată de origine scoțiană și fostul său iubit, Ducele de Orleans se găsesc în tabere adverse. În 1790 deși nu mai sunt iubiți, sunt prieteni. El îi sugerează să părăsească Franța, ea îl sfătuiește să renunțe la Revoluție. În 1792 ea se vede nevoită să fugă din Paris. O lună mai târziu revine, și dând dovadă de mult curaj îl salvează pe guvernatorul Tuileries-ului. Ducele intervine pentru a o proteja. În 1793, îi cere o promisiune Ducelui, și anume să voteze pentru cruțarea vieții lui Ludovic al XVI-lea. La puțin timp el o avertizează ca este căutată. Este arestată și adusă în fața comisiei de judecată. Ducele, de asemenea este suspect. Ghilotina așteaptă.

32 Pandaemonium, 2000

Gen: biografie, dramă

Prietenie și trădare între doi poeți -Samuel Coleridge și William Wordsworth – în timpul Revoluției Franceze.

33 The Scarlet Pimpernel(Serial TV), 1999

Gen: aventură, dramă

În timpul turbulențelor Revoluției Franceze, aristocratul englez Percy Blakeney, deseori ajutat de prieteni, se angajează în secret în diferite misiuni îndrăznețe, cum ar fi “Scarlet Pimpernel”.

34 La révolution française, 1989

Gen: dramă, thriller, istoric

O istorie a Revoluției Franceze, de la decizia regelui de a convoca Stările Generale în 1789 pentru a rezolva problema datoriei Franței și până la sfârșitul terorii în 1794, încluzând ghilotinarea lui Ludovic al XVI-lea, a Mariei Antoaneta și a liderilor revoluționari Danton și Desmoulins.

35 A Tale of Two Cities(Serial TV), 1989

Gen: dramă, istorie, război, dragoste

O nouă adaptare a romanului lui Charles Dickens. Doi bărbați, un aristocrat și un avocat alcoolic, se îndrăgostesc de aceeași femeie în primele etape ale Revoluției Franceze.

36 Chouans!, 1988

Gen: aventură, istoric, război

În 1793, când teroarea este deja larg răspândită în Franța, țăranii cunoscuți drept Chouans îi ajută pe revoluționari.

37 That Night in Varennes, 1982

Gen: dramă, istoric

În iunie 1791, un grup de pasageri dintr-o diligență sunt surprinși de revoluție în Varennes, chiar în momentul în care revoluționarii îl arestează pe regele fugar. Cu Marcello Mastroianni în rolul lui Casanova, Chevalier de Seingalt. 

38 The Scarlet Pimpernel, 1982

Gen: acțiune, dramă, dragoste

În timpul Revoluției Franceze, un misterios nobil englez, cunoscut doar sub numele de “Scarlet Pimpernel” (o floare umilă care creste la marginea drumului), îi smulge pe mai mulți aristocrați francezi din fălcile ghilotinei, în timp ce se prezintă drept Sir Percy Blakeney în societate. Percy se îndrăgostește și căsătoreste cu frumoasa actriță Marguerite St. Just, dar ea este implicată în acțiuni revoluționare alături de Chauvelin și Robespierre. Va pune căsătoria lui Percy în pericol planul lui Pimpernel de a-l salva pe micul Delfin al Franței?

 

39 Blanc, bleu, rouge, 1981

Gen: dramă, istoric, dragoste

Blanc, bleu, rouge este un serial de televiziune franco-german în 6 episoade de câte 52 de minute, creat de Claude Brulé după romanul “Sophie, mon cœur” de Françoise Linarès.

40 Lady Oscar, 1979

Gen: dramă, istoric, dragoste

Oscar François de Jarjayes s-a născut fată, dar pentru că tatăl său și-a dorit un fiu și un moștenitor a fost crescută ca un băiat, alături de Andre Grandier, nepotul dădacei ei. Ajunsă la maturitate Oscar este aleasă în funcția de căpitan al gărzilor de la Palatul de la Versailles. Oscar învață curând problemele monarhiei și situația celor săraci, care vor duce în cele din urmă la Revoluția Franceză. Ea se află, de asemenea, sfâșiată între adevărata ei dragoste față de Andre și datoria ei ca membru al aristocrației și om de încredere al regelui și reginei.

41 1789, 1974

Gen: documentar, artă

Documentar despre piesa “1789” a Teatrului du Soleil de la La Cartoucherie de Vincennes.

42 Les mariés de l’an deux, 1971

Gen: acțiune, aventură, comedie

După escapada sa în America în anul 1787, Nicolas Phillibert vrea să se căsătorească cu o moștenitoare bogată americană. În țara sa natală, Franța, el este încă căsătorit cu Charlotte. Pentru a obține divorțul, trebuie să se întoarcă în Franța. În confuzia Revoluției Franceze, el se trezește târât în conflictul dintre regaliști și republicani. După numeroase aventuri îndrăznețe, își găsește soția, veselă ca mireasă a celui mai bun spadasin al Burbonilor. O comedie savuroasă cu Jean-Paul Belmondo.

43 Start the Revolution Without Me, 1970

Gen: comedie, istoric

La nașterea lor s-a întâmplat un ceva. Doi gemeni identici, unul distrat și aristocrat, celălalt sărac ajung implicați în intrigile de la Palat, pe măsură ce evenimentele se încing în jurul lor. Inspirat ușor de romanele “Poveste despre două orașe” de Dickens și “Frații corsicani” al lui Dumas.

44 Caroline cherie, 1968

Gen: dramă, istorie

În iulie 1789 un grup de aristocrați petrec în Bois de Vincennes, în timp ce izbucnește Revoluția. La insistențele tatălui ei, Caroline de Bièvre, trebuie să se căsătorească cu politicianul Georges Berthier, dar ea este îndrăgostită de Gaston de Sallanches, mai tânăr și mai frumos.

45 Carry On… Don’t Lose Your Head, 1966

Gen: acțiune, aventură, comedie

În timpul Revoluției Franceze, cetățeanul Robespierre decapitează în ritm alert aristocrația franceză. La auzul acestei vești în Anglia, Sir Rodney Ffing și Lordul Darcy se hotărăsc să vină în ajutorul omologilor lor francezi. Sir Rodney este un maestru al deghizării și ajunge să dea multă bătaie de cap liderilor poliției secrete franceze.

46 I due sanculotti, 1966

Gen: comedie, capă și spadă

Frații Franco și Ciccio La Capra se mută în Franța în zilele Revoluției Franceze, intrând într-o mulțime de probleme.

47 La tulipe noir, 1964

Gen: comedie, acțiune, aventură

În 1789, în Franța, un tâlhar cunoscut sub numele de “Laleaua neagră”, fură nobilii pentru el însuși. Totuși, oamenii săraci îl consideră un revoluționar. În realitate, el este doar afemeiatul și plictisitul conte Guillaume de Saint Preux, care are o relație de dragoste cu marchiza Catherine de Vigogne. Când șeful poliției, La Mouche încearcă să îl prinda de tâlhar, reușește să îl marcheze, lăsându-i o cicatrice pe față. La Mouche este convins că “Laleaua neagră” este de fapt contele Guillaume de Saint Preux. Pentru a-l induce în eroare de șeful politiei, Guillaume de Saint Preux cere ajutorul mai tânărului său frate, Julien. Ce va face Julien când va descoperi că fratele său este lipsit de orice principiu?

48 Le dialogue des Carmélites, 1960

Gen: dramă, istoric

Ecranizare a celebrului roman istoric “Die Letzte am Schafott” de Gertrud von Le Fort, nominalizată la Premiului Nobel pentru literatură de către Hermann Hesse. Filmul spune povestea martirelor de la Compiègne, călugărițele carmelite, care au fost ghilotinate la Paris în 1794, în ultimele zile ale domniei Terorii din timpul Revoluției Franceze, după ce au refuzat să renunțe la vocația lor.

49 A Tale of Two Cities, 1958

Gen: dramă, istoric, dragoste

În turbulente zile ale Revoluției Franceze, Lucie Manette se îndrăgostește de englezul Charles Darnay, care își ascunde însă adevărata identitate și intențiile.

50.Dangerous Exile, 1957, după un roman de ficțiune istorică scris de Vaughan Wilkins

50 Dangerous Exile, 1957

Gen: aventură, dramă, dragoste

Ecranizarea romanului cu același nume scris de Vaughan Wilkins. În timpul Revoluției Franceze, un nobil francez îl salvează pe fiul de 10 ani al lui Ludovic al XVI-lea și al Mariei Antoaneta de la ghilotină, cu ajutorul unei englezoaice.

51 Il cavaliere di Maison Rouge, 1954

Gen: aventură, istoric

Un film italian de Vittorio Cottafavi, dupa romanul “Le Chevalier de Maison Rouge” de Alexandre Dumas.

52 Cadet Rousselle, 1954

Gen: aventură, comedie

În timpul Revoluției Franceze, Cadetul Rousselle își părăsește orașul natal în cautarea norocului. Se îndrăgostește de Violeta, o dansatoare dintr-o trupă de comici și este implicat într-un complot monarhist.

53 Scaramouche, 1952

Gen: acțiune, aventură, comedie, capă și spadă

Ecranizare a romanului omonim de Rafael Sabatini. Andre-Louis Moreau se hotărăște să răzbune moartea prietenului provocată de un maestru spadasin.

54 Dear Caroline, 1951

Gen: comedie, dragoste

Ecranizare a romanului cu același nume de Cécil Saint-Laurent. 14 iulie 1782. În timpul celebrării nunții surorii ei cu un bogat aristocrat, mai tânăra Caroline se îndrăgostește de un tânăr libertin. Gaston nu vrea să audă de căsătorie, astfel că pentru a-i face în ciudă Caroline se căsătorește cu politicianul Georges Berthier. Peste ceva timp cei doi se întâlnesc reîntâlnesc iar vechea dragoste de reaprinde. Însă Caroline trebuie acum să se ascundă, soțul ei fiind acuzat de trădare. Gaston încearcă să o protejeze…

55 The Black Book(Reign of Terror), 1949

Gen: istoric, dragoste, thriller

Robespierre, lider al Revoluției și artizan al Terorii își caută cu disperarea “cartea neagră”, care conține o listă a celor marcați de el pentru ghilotină, arma care îl va ajuta ca în cele din urmă să ajungă dictator al țării. El speră ca agenții săi să o recupereze, căci de va ajunge pe mâini greșite, ar însemna ruina sa politică și chiar moartea.

56 The Corsican Brothers, 1941

Gen: aventură, dragoste, capă și spadă

“Frații corsicani” este un clasic al filmelor de capă și spadă. Doi gemeni identici, separați la naștere și crescuți în circumstanțe complet diferite caută să se răzbune pe cel ce le-a ucis părinții. În același timp ambii se îndrăgostesc de aceeași femeie. Filmul are la bază romanul cu același nume scris de Alexandre Dumas.

57 La Marseillaise, 1938

Gen: istoric, dramă, musical

Un film despre începutul Revoluției Franceze, prezentat din perspectiva unor cetățeni individuali, cetățeni din Marsilia, nobilimea aflată în exil și, bineînțeles, a regelui Ludovic al XVI-lea, cu accent pe micile probleme personale ale tuturor.

58 The Prisoner of Corbal, 1936

Gen: dramă, istoric, dragoste

Din nou o ecranizare a unui roman de Rafael Sabatini. În timpul Revoluției Franceze, o tânără este salvată de la ghilotină de un insurecționist (Asther), cunoscut și ca Prizonierul din Corbal.

59.A Tale of Two Cities, 1935, două nominalizări la Oscar, dintre care una la categoria cel mai bun film

59 A Tale of Two Cities, 1935

Gen: dramă, istoric, dragoste

Această versiune s-a bucurat de două nominalizări la Oscar, dintre care una la categoria “Cel mai bun film”. Este considerată cea mai elaborată adaptare pentru marele ecran a clasicii povești a lui Dickens despre Revoluția Franceză.

60 Captain of the Guard, 1930

Gen: dramă, musical, dragoste

Rouget de Lisle, căpitan al gărzilor regelui și profesor de muzică se îndrăgostește de Marie Marnay, fiica unui hangiu care are niște convingeri politice ce nu includ regi sau regine. Pe măsură ce trece timpul, Rouget scrie “La Marseillaise” și conduce o revoluție.

61 Revolutionshochzeit, 1928

Gen: dramă

Film mut, producție germană.

62 Scaramouche, 1923

Gen: dramă, dragoste

Când un nobil îi omorâ cel mai bun prieten, un avocat devine un revoluționar, însetat de răzbunare. Una dintre cele mai fidele adaptări ale romanului, Rafel Sabatini semnând scenariul. Decor și costume fabuloase.

63.Orphans of the Storm, 1921, după un romanul Două orfeline de Adolphe d’Ennery și Eugène Cormon

63 Orphans of the Storm, 1921

Gen: dramă, istoric, dragoste

Adaptare a romanului “Două orfeline” de Adolphe d’Ennery. Henriette și Louise cresc împreună, ca două surori. Când Louise orbește Henriette jură sa aibă grijă de ea. În căutarea unei soluții care să îi salveze vederea, Henriette și Louise merg la Paris. Henriette este însă răpită de un aristocrat. Dar Chevalier de Vaudrey este bun cu ea și cei doi se îndrăgostesc. Revoluția Franceză începe vânătoarea aristocrației considerate corupte și decadente. Chevalier de Vaudrey, deși a fost mereu bun cu țăranii este condamnat la moarte pentru ca este aristocrat. Henriette este și ea condamnată. Sigura lor speranță de a scăpa cu viață este revoluționarul Danton…

64.Quatre-vingt-treize, 1921, după ultimul roman al lui Victor Hugo, Nouăzeci și trei

64 Quatre-vingt-treize, 1921

Gen: dramă, istoric

Adaptare a romanului “Nouăzeci și trei” de Victor Hugo. 1793, Franța a intrat în cea mai sângeroasă etapă a Revoluției. În ciuda terorii instaurate, există încă mulți cei care rămân legați de Vechiul Regim și sunt pregătiți să lupte pentru restaurarea monarhiei. Un astfel de om, este și bătrânul marchiz Lantenac care după ce a căutat sprijin în Anglia debarca pe coasta bretonă pentru a ridica o armată insurgentă. Va ajunge astfel să lupte împotriva nepotului său, Gawain, dedicat acum cauzei republicane, sub influența tutorelui său, Cimourdain, un fost preot, acum unul dintre cei mai înfocați susținători ai lui Robespierre. Lantenac este în curând blocat într-o lupta aprigă cu armata republicană. Capturat într-un final de revoluționari, marchizul este încarcerat și condamnat la moarte. Gawain nu suportă însă gândul de a-l vedea pe unchiul sau ghilotinat, așa ca îi ia locul. Singurul care-l poate salva pe Gawain este fostul său tutore.

65 Madame DuBarry, 1919

Gen: biografic, dramă

Povestea doamnei DuBarry, de la amantă favorită a lui Ludovic al XV-lea al Franței și până la ghilotină.

66 Madame Tallien(Madame Guillotine), 1916

Gen: dramă, istoric

Madame Guillotine este un film istoric, o producție italiană din 1916 în regia lui Mario Caserini și Enrico Guazzoni și cu Lyda Borelli, Renzo Fabiani și Amleto Novelli în rolurile principale. Scenariul are a bază o piesă de teatru de Victorien Sardou.

REVOLTA ANTI-REVOLUȚIONARA

Decapitarea lui Ludovic al XVI-lea, prigoana Bisericii Catolice și înrolarea obligatorie în armată sunt principalele motive pentru care 60 dintre 101 departamente ale Franței se vor răscula împotriva Revoluției Franceze. Cea mai violentă răscoală va fi în Vandeea, o regiune din vestul Franței. Răspunsul revoluției la această nesupunere și trădare va fi unul pe măsură.

67 The Hidden Rebellion, 2016

Gen: docudramă

O docudramă despre revolta populară îndreptată împotriva Revoluției Franceze, și modul brutal în care această rebeliune a fost suprimată de armatele revoluționare. Victorioși la început, fermierii din Vandeea, o regiune din vestul Franței sunt într-un final exterminați. 150.000 de locuitori – în mare parte femei, copii și clerici – sunt masacrați în ceea ce mulți istorici consideră a fi unul dintre primele genocidurile moderne din Europa.

68 Un femme dans la Révolution(Serial TV), 2013

Gen: dramă, istoric

Când în aprilie 1789, tânăra Manon, o țărancă din Vandeea, fuge la Paris, este convinsă că societatea nu se va schimba. Mai ales în ceea ce le privește pe femei. Certitudinile ei încep să se clatine pe fondul turbulențelor revoluționare.

69 The War of the Vendee, 2012

Gen: dramă, familie, război

În 1793, după trei ani și jumătate de persecuții orchestrate de către arhitecții Revoluției Franceze, un grup de țărani și nobili din vestul Franței încep o „contra-revoluție“ catolică. Guvernul Francez Revoluționar a răspuns scurt – genocid. Războiul din Vendee(producție Navis Pictures) spune povestea uitată a celor șase ani de luptă pentru a restabili legea și ordinea – bisericească și monarhică. Jertfele oamenilor care au îndurat masacrele din Vandeea nu au fost în zadar. În cele din urmă au adus restaurarea libertății religioase pentru toată Franța. Acest film este potrivit pentru toate vârstele, și are o distribuție non-tradițională formată în întregime doar din copii.

70 Hornblower: The Frogs and the Lobsters, 1999

Gen: aventură, dramă, război

Hornblower este chemat să ducă o companie de trupe britanice(numită de marinari “homari” din cauza hainei lor roșii) și o companie de naționaliști francezi în Franța pentru a lupta în revoluție. Dar Hornblower este îngrozit de brutalitatea comandantului francez, întrucât el îi ghilotinează pe toți locuitorii unui sat care i-au distrus casa și fostul său domiciliu. În plus, pare lipsit de voință de a lua parte la bătălii reale. Cu toate acestea, atunci când comandantul și oamenii săi au pornit să violeze și să brutalizeze o tânără profesoară de școală, Hornblower îi oferă protecția sa.

71 Vent de galerne, 1989

Gen: dramă, istoric, război

La patru ani de la începutul Revoluția Franceze din 1789, în Vandeea, vânătoarea de militari în termen și preoți care refuză să jure credință față de Republică a început. Pentru a scăpa de recrutările forțate se dau foc registrelor bisericești. Dar situația degenerează rapid în insurecție și sate întregi sunt încercuite de armata republicană.

72 Les chouans(The Royalists), 1947

Gen: aventură, istoric

Un film francez din 1947, o drama istorică în regia lui Henri Calef, cu Jean Marais, Paul Amiot, Roland Armontel și Roger Bontemps în rolurile principale. Este o adaptare a romanului “Les Chouans” de Honoré de Balzac.

RECOMANDĂRI PENTRU CEI MICI

73 Mr. Peabody & Sherman, 2014

Gen: animație, aventură, comedie

Dl Peabody este titan în afaceri, inventator, om de știință, gurmand, dublu medaliat olimpic, geniu… care, se întâmplă să fie un câine. Folosind cea mai ingenioasă invenție a sa, mașina WABAC, dl. Peabody și băiatul său adoptat, Sherman, se aruncă înapoi în timp pentru a experimenta evenimentele care au schimbat lumea și pentru a cunoaște unele dintre cele mai mari personaje ale tuturor timpurilor. Dar când Sherman încalcă regulile călătoriei în timp, cei doi eroi se găsesc într-o cursă pentru a repara istoria și pentru a salva viitorul…

74 No Time for Nuts, 2006

Gen: animatie, scurt-metraj, aventură, comedie

De data aceasta Scrat intră într-o mașină a timpului și este transportat în diferite momente ale istoriei, în căutarea ghindei sale iubite.

75 The Rose of Versailles, 1979

Gen: animație, dramă, dragoste

Pentru cei ceva mai mărișori, recomandăm povestea lui lady Oscar, un comandant militar de sex feminin care a slujit în timpul Revoluției Franceze.

Surse: imdb.com, en.wikipedia.org, fr.wikipedia.orgvernonjohns.orgfilmsdefrance.comcinema-francais.fr, tvtropes.org

Ivona

Citesc, ilustrez, scriu, călătoresc, fotografiez. Nu neapărat în ordinea asta. www.dinmansarda.com.