În timpul Primului Razboi Mondial, in Franta, legendarul avion al “Baronului rosu” este doborat. Pilotul, Manfred von Richthofen isi pierde viata

Manfred von Richthofen s-a nascut pe 2 mai 1892, la Breslau, astazi Wroklaw, intr-o familie cu traditie militara, fiind urmas al unui mare general prusac si a decedat pe 21 aprilie 1918, in Vaux-sur-Somme, Franta. A fost un pilot de elita german si tactician de valoare al luptelor aeriene, as al duelurilor aeriene, doborand cel mai mare numar de avioane de vanatoare inamice in timpul Primului Razboi Mondial.

Legendarul sau avion, de culoare rosie, se credea ca nu poate fi doborat. La 21 aprilie 1918 se angajeaza intr-o lupta aeriana cu un escadron canadian al RAF, condus de Arthur Roy Brown. Urmarind avionul lui Wilfrid may nu respecta dictonul instructorului sau de a nu trece in teritoriul inamic. Este doborat de o impuscatura, care pentru mult imp a fost cauza unei ample controverse, nestiindu-se daca ea a venit de la sol, de la artileria antiaeriana australiana sau din aer, de la pilotul canadian Arthur Roy Brown. Dovezile recente atesta ca von Richthofen a murit din cauza unei hemoragii interne cauzata de o impuscatura de la sol.

Este inmormantat in aceeasi zi de catre britanici, cu onorori militare, ceea ce reflecta respectul de care Baronul Rosu se bucura chiar si in randul liniilor inamice. La cei 25 de ani ai sai, Baronul Rosu avea peste 80 de victorii aeriene confirmate in luptele militare.

Recomandare de lectura:

Memoriile sale de razboi, aparute in 1917, au fost traduse si publicate la Editura Militara, in 2012, dub titlul “Memoriile Baronului Rosu” de Manfred von Richthofen. Memoriile pot fi citite si in limba engleza, online, pe www.richthofen.com.

Recomandare film:

The Red Baron(2008), cu Matthias Schweighöfer, Til Schweiger, Lena Headey si Joseph Fiennes in rolurile principale.

Ivona

Citesc, ilustrez, scriu, călătoresc, fotografiez. Nu neapărat în ordinea asta. www.dinmansarda.com.