Norvegia devine independentă în urma unui referendum, prin care este dizolvată uniunea personală cu Suedia

Pe 13 august 1905 are loc un referendum privind dizolvarea uniunii Norvegiei cu Suedia, în urma căruia Norvegia devine stat independent, după ce 99.95% dintre voturi au fost în favoarea separării și doar 184 împotrivă. La referendum și-au exprimat opțiunea 85.42% dintre norvegienii cu drept de vot (numai bărbații aveau drept de vot în Norvegia la acel moment).

Un rol important în separarea pașnică a Norvegiei de Suedia la 7 iunie 1905, l-a avut Christian Michelsen, magnat al transportului maritim și om de stat, prim-ministrru al Norvegiei între 1905 și 1907. Referendumul de pe 13 august practic doar a confirmat preferința locuitorilor pentru o monarhie față de o republică. Format prin fuziunea mai multor regate mici, Regatul Norvegiei există, prin tradiție, încă din 872, însă cum la momentul referendumului niciun norvegian nu putea pretinde în mod legitim tronul, deoarece niciunul nu era în măsură să dovedească relația cu familia regală medievală, în tradiția Europeană sângele regal fiind o precondiție pentru revendicarea tronului, Guvernul a oferit ronul Norvegiei unui principe din casa regală germană de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Prințul Carl al Danemarcei a fost ales în unanimitate rege de către Parlamentul  norvegian, primul rege al unei Norvegii complet independente în 508 ani, după Uniunea de la Kalmar; el și-a luat numele de Haakon al VII-lea. În 1905, țara a salutat principele din Danemarca vecină, pe soția lui, Maud de Wales, și pe fiul lor care au repus bazele casei regale norvegiene. Fiind unul dintre puținii monarhi aleși, Haakon a câștigat rapid respectul și afecțiunea poporului său. Încoronarea oficială are loc la 22 iunie 1906, în catedrala de la Trondheim. Haakon VII domnește 52 de ani, timp în care reușește să păstreze independența statului său, chiar cu prețul exilului, opunându-i-se lui Hitler, fiind numit de poporul său „tatăl națiunii”. Deviză Regatului Norvegiei este Alt for Norge (Totul pentru Norvegia).

Pentru a înțelege mai bine viața lui Haakon al VII-lea și de ce a fost atât de iubit, vă recomandăm filmul The King’s Choice (2016)

Ivona

Citesc, ilustrez, scriu, călătoresc, fotografiez. Nu neapărat în ordinea asta. www.dinmansarda.com.