În Elveția, la Boudry, s-a născut Jean-Paul Marat, medic, filozof, om de știință de origine elvețiană, jurnalist radical și politician, unul dintre liderii Revoluției Franceze

Jean-Paul Marat s-a născut pe 24 mai 1743 în Boudry, Elveția și a decedat pe 13 iulie 1793, în Paris, Franța, fiind asasinat de Charlotte Corday, o simpatizantă a girondinilor.

Încă de la debutul Revoluției Franceze, Marat se dedică în întregime acesteia și cauzei iacobine, editând ziarul  “L’Ami du peuple”, cel mai popular și radical ziar al revoluționarilor, în care incita deseori la ură, violență, crimă și insurgență. Considerând că poporul are nevoie de un dictator care să îndrume, este printre primii lideri revoluționari care susține teroarea, ca unic mijloc de înfăptuire a revoluției. Este responsabil de masacrul prizonierilor din închisori cunoscute ca Masacrele din septembrie 1792. Una dintre ultimele sale realizări a fost căderea girondinilor pe 2 iunie 1793.

Considerat inițial erou al poporului francez, memoria sa va fi pătată după Reacția Thermidoriană care va pune capăt Regimului Terorii. Memoria lui este însă prețuită de bolșevici.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.