În timpul Primului Război Mondial începe Bătălia de la Mărăști dintre armata română sprijinită de aliații ruși și armatele austro-ungare și germane

Bătălia de la Mărăști a fost o confruntare militară din timpul Primului Război Mondial dintre armata română și aliații ruși și armatele austro-ungare și germane care a avut loc în apropierea localității Mărăști, Vrancea și care s-a desfășurat între 24 iulie și 1 august 1917. Acțiunea a fost o operație de ofensivă a armatei române și a armatei ruse cu scopul de a încercui și distruge Armata a 9-a Germană, fiind planificată a se desfășura în paralel cu ofensiva de la Nămoloasa la care s-a renunțat între timp. A fost una dintre cele trei mari bătălii desfășurate pe teritoriul României din timpul Primului Război Mondial și care s-a încheiat cu victoria armatei române.

Atacul armatei române a început în data de 24 iulie 1917, la ora 5.30, dupa un foc puternic de artiliere, care a dus la breșe in linia inamicului, iar în urma luptelor la baionetă, a fost străpuns frontul german și a fost cucerită înălțimea Mărăști. Ofensiva s-a desfășurat pe o lungime de front de 37 km, cuprinsă între dealul Arșita Mocanului și Răcoasa, având un sector de rupere cu lungimea de 13 km. Străpungerea frontului a fost încredințată Armatei a 2 române, care avea un efectiv de 50.000 de soldați, împărțiți în 56 de batalioane și 14 escadroane. Pe timpul ofensivei Armata a 2 a fost sprijinită de către Divizia 1 Cavalerie, Brigada a 2-a Călărași, Brigada de Grâniceri, Batalionul 17 Pioneri. Armata rusă a participat cu Corpul 8, Divizia 3 trăgători Turkestan. Armata Germană număra 21 de batalionae de infanterie și 36 escadroane de cavalerie, beneficiind de un important aranjament genistic. Bătălia a debutat cu un puternic bombardament al artileriei române și în prima zi a luptei a fost cucerit satul Mărăști, fiind spart frontul german pe o lungime de 10 km. În următoarele zile, trupele române sprijinite de armata rusă au împins inamicul realizând o ruptură a frontului pe 30 km și o pătrundere pe o adâncime de 20 km, fiind eliberate un numar de 30 de localități. Pe fundalul eșecurilor armatei ruse pe frontul din Galiția, ofensiva este oprită fiind necesară regândirea dispozitivului de apărare a Moldovei. Pierderile de partea romanească și rusă au fost de 1466 morți și 3419 răniți și dispăruți iar armatele austro-ungare și germane a înregistrat un numar de 2793 morți, 4700 de răniți și dispăruți și 2700 de soldați căzuți prizonieri. Pe lângă prizonierii de război, forțele române au capturat și 70 de tunuri și importante cantităti de material și muniție de război. Pentru eroismul dovedit pe front au fost acordate 32 de Ordine Mihai Viteazul, clasa a II-a unor ofițeri români. În timpul Bătăliei de la Mărăști s-a realizat cel mai ridicat ritm mediu zilnic de ofensivă din anul 1917 din teatrul de operațiuni european al Aliaților. Armata Română a fost condusă de Generalul Alexandru Averescu, iar cele inamice fost conduse de către Generalul Franz Rohr von Denta.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.