S-a nascut Gica Petrescu, cantaret roman de muzica usoara, muzica populara inclusiv lautareasca

Gica Petrescu s-a nascut pe 2 aprilie 1915 in Bucuresti si a decedat pe 18 iunie 2006 in Bucuresti.
Tatal lui Gica Petrescu era contabil, scolit la Geneva, dar iubea foarte mult muzica. Canta chiar la vioara, acompaniat fiind la pian de sotie (cea de-a doua, pe nume Severina).

“În aceste împrejurari am început eu sa iubesc si sa fac muzica – povestea Gica Petrescu. Ajunsesem sa cant, înca de tanar, la evenimente importante: 10 mai, 24 ianuarie (Unirea Principatelor)”, povestea maestrul.

La 18 ani, Gica Petrescu canta de ceva vreme intr-o formatie studenteasca. A fost remarcat de compozitorul Ion Vasilescu, care l-a dus la postul national de radio, unde maestrul si-a facut debutul oficial in postura de cantaret.

“M-a luat la radio (atunci radioul era pe Stirbei Voda, nu pe Berthelot) sa gaseasca daca am «viza», adica daca vocea mea este buna de înregistrat. Si a gasit. «Pustiule, tine-te de muzica», mi-a zis, si m-am tinut de ea. Am facut si eu Conservatorul «Elvira Popescu», vreme de patru ani. Am studiat vioara si chitara. Cantam la Athénee Palace între 5 si 7, la matineu”, isi amintea Gica Petrescu.

In tinerete a cantat la baluri si a sustinut concerte de estrada.

In perioada 1937-1939, a cantat alaturi de orchestrele Radu Ghinda si Dinu Serbanescu, la Cazinoul din Sinaia.

Intr-o cariera de peste 70 de ani, Gica Petrescu a lansat peste o mie de cantece de petrecere si romante. A fost comparat de multe ori cu Maurice Chevalier sau Frank Sinatra.

Gica Petrescu este unul dintre putinii cantareti care au inregistrat pe toate suporturile: disc de ebonita (78 rpm), de vinil, caseta audio si CD.

In perioada se de glorie, Gica Petrescu a avut angajamente la teatrele „Alhambra”, „Gioconda” si „Boema” (din 1940), la gradina Savoy, sub conducerea lui Ion Vasilescu, si la “Teatrul C. Tanase” (din 1944).

Dupa Revolutie a lansat o serie de CD-uri: “Cu paharelu’ dupa mine”, “Eternul Gica” si “Greatest Hits”, considerate lectii de onestitate profesionala.

Radiodifuziunea Romana i-a decernat in anul 2001 premiul “Interpretul care a dus muzica romaneasca in mileniul III”.La “MTV Romanian Music Awards 2004”, Gica Petrescu a primit premiul pentru intreaga cariera, “Life Time Award”.

Timp de 34 de ani, Gica Petrescu a fost casatorit cu scriitoarea Cezarina Moldoveanu, care a contribuit la succesul sau. Un singur necaz a umbrit aceasta mare dragoste: cei doi nu au avut copii.

Gica Petrescu are o singura nepoata, fata surorii Cezarinei, pe nume Diana, de profesie avocat.

Dupa moartea sotiei sale, in august 1989, interpretul a refuzat mult timp sa sustina spectacole si se ducea periodic la mormantul acesteia.

In ultimii ani, din cauza sanatatii precare, maestrul iesea foarte rar din locuinta lui. Artistul primea din partea statului o indemnizatie de merit de aproximativ 1.000 RON lunar.

Iata cateva dintre cantecele de petrecere si romantele care l-au consacrat: “Du-ma acasa, mai tramvai”, “Fetitele din Bucuresti”, “Ionel, Ionelule”, “Sanie cu zurgalai”, “Asta seara nimeni sa nu doarma”, “As vrea anii tineretii”, “Casuta noastra”, “Canta-mi, lautar!”, “Cel mai frumos tango din lume”, “Dragi prieteni, sus paharul”, “Dragoste, batu-te-ar vina”, “Dragostea se tine scai de mine”, “Sa-mi canti cobzar”, “Uite asa as vrea sa mor”, “Zi una mai saltareata”.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.