A decedat Antioh Dimitrievici Cantemir, poet, scriitor și diplomat rus de origine română

Antioh Dimitrievici Cantemir s-a născut pe 10 septembrie 1708 în Constantinopol și a decedat pe 11 aprilie 1744 la Paris, la vârsta de 36 de ani, bolnav de tuberculoză. A fost un poet de limbă rusă, un scriitor și diplomat rus de origine română, fiul mezin al domnitorului român Dimitrie Cantemir și al doamnei Casandra, fiica lui Șerban Cantacuzino. Nu trebuie confundat cu Antioh Cantemir, fratele lui Dimitrie Cantemir.

A studiat cu savanții străini Bernoulli, Bilfinger, Baier și Gross la Academia de Știițte din Rusia, precum și cu Ivan Ilinski. A intrat în legătură cu cărturari celebri, de pildă cu Voltaire. A fost ambasador al Rusiei la Londra și Paris.

A tradus din Horatiu, Anacreon, Montesquieu, Fontenelle. A scris un poem epic encomiastic intitulat “Petrida sau descrierea în stihuri a morții lui Petru cel Mare, împăratul întregii Rusii”, și a publicat un volum de Satire (printre care Minții mele sau Celor ce hulesc știința, 1729), fiind considerat un întemeietor al genului în literatura rusă. A favorizat publicarea în engleza și franceză a celebrei opere a tatălui său “Istoria Imperiului Otoman”. Este considerat părintele clasicismului în literarura rusă. Geniu precoce, Antioh Cantemir a fost primul poet rus de stil occidental.

 

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.