A decedat Avram Iancu, avocat și conducător al revoluției românești de la 1848-1849 din Transilvania
Avram Iancu, supranumit și Crăișorul Munților, s-a născut în anul 1824, în Vidra de Sus, Alba și a încetat din viață la 10 septembrie 1872, la Baia de Criș, Hunedoara. A fost un avocat român transilvănean, care a jucat un rol important în Revolutia de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, calitate în care a comandat armata românilor transilvăneni, cu ajutor austriac, împotriva trupelor revoluționare maghiare ale lui Lajos Kossuth.
A urmat clasele elementare la Poiana Vadului și Abrud, gimnaziul inferior la Zlatna, iar gimnaziul superior la Liceul Piarist din Cluj. Începând cu anul 1844 a urmat Facultatea de Drept la Cluj. Din anul 1846 a devenit cancelarist la Târgu Mures. Își ia examenul de avocat în anul 1848.
A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai si 15-23 septembrie 1848 și conducătorul cetelor înarmate de țărani și de mineri din Munții Apuseni, în rândurile cărora și-a câștigat o mare popularitate. În ultimele doua decenii ale vieții sale a suferit de melancolie, depresie și tuberculoză. A rămas în memoria colectivă, umblând din sat în sat și cântând din fluier.
S-a stins din viață la 10 septembrie 1872 la Baia de Criș. A fost îngropat la Țebea, jud. Hunedoara, lânga “Gorunul lui Horea”.
Ultima mea voință
“Unicul dor al vieții mele e să-mi văd Națiunea mea fericită, pentru care după puteri am și lucrat pâna acuma, durere fără mult succes, ba tocma acuma cu întristare văd, că speranțele mele și jertfa adusă se prefac în nimica. Nu știu câte zile mai pot avea; un fel de presimțire îmi pare că mi-ar spune, că viitorul este nesigur. Voiesc dar și hotarât dispun, ca după moartea mea, toata averea mea mișcătoare și nemișcătoare să treaca în folosul națiunii, pentru ajutor la înființarea unei academii de drepturi; tare crezând, că luptatorii cu arma legii vor putea scoate drepturile națiunii mele.”
Câmpeni 20 decembrie 1850,
Avram Iancu m.p.,
Avocat și prefect emerit.