A decedat Boris Godunov, tar al Rusiei

Boris Godunov s-a nascut in 1550/1551 si a fost asasinat in 1605. A fost intre anii 1584-1598 regentul tarului rus Fjodor I care era debil mintal. A domnit apoi ca tar intre anii 1598-1605.

Boris Fiodorovici Godunov era fiul unui mic nobil sarac, Fiodorovici Ivanovici Godunov si al Stepanidei Ivanovna. Legenda despre originea lui din neamul printului tatar „Cetmurza” hanul Hoardei de Aur este azi neacceptata de oamenii de stiinta rusi.

In 1570 participa la campania din Serpeisk, iar in anul urmator devine membru al organizatiei Opricina, care raspandeste teroarea in tara. In 1570/1571 se casatoreste cu Maria Skuratova, fiica lui Ivan cel Groaznic. Zece ani mai tarziu, tarul Ivan o va alege pe fiica lui Gudunov, Irina, ca sotie pentru fiul sau, Fiodor.

Inainte de a muri, Ivan cere sprijinul aristocratiei pentru a-l sprijini pe fiul sau la conducere, deoarece acesta era bolnav psihic. Profitand de situatie, Boris Gudunov devine adevaratul conducator, astfel ca dupa moartea lui Fjodor I (7 ianuarie 1598), cu ajutorul lui Semskij Sobor, devine, ca uzurpator, tar pe tronul Rusiei. El este invinuit de boieri, ca ar fi raspunzator de moartea lui „Dimitri Ivanovici”, fiul cel mai tanar a lui Ivan cel Groaznic, care ar fi fost succesorul legal la tron.

Boris Godunov este incoronat ca tar la data de 1 septembrie 1598. Prin urcarea lui pe tron ia sfarsit dinastia Rurik.

La inceputul domniei, a adoptat unele masuri benefice pentru dezvoltarea economiei. Prin ridicarea Moscovei in anul 1859 de la rangul de episcopat la cel de mitropolie a reusit sa ridice prestigiul bisericii ortodoxe in Rusia. Pe arena politicii externe el a cautat sa realizeze o alianta a tarilor crestine contra Imperiului Otoman. A iesit biruitor in razboiul cu Suedia, obtinand iesirea la Marea Baltica. O realizare deosebita din timpul domniei lui a fost inflorirea comertului exterior mai ales in regiunea Volga si Arhanghelsk. A organizat o retea de informatori prin intermediul careia ii urmarea pe boieri, persecutandu-i mai ales pe cei din familia Romanov.

In anul 1601 ia nastere o criza grava politica si sociala care este determinata in mare parte de foamete. In aceasta perioada de timp apare un calugar numit „Dimitri cel Fals” care agita masele declarand ca ar fi adevaratul succesor pe tron.

Boris Godunov moare in mod neasteptat la data de 23 aprilie 1605, probabil din cauza unei hemoragii cerebrale. Fiul sau, Fiodor al II-lea si sotia sa, sunt ucisi dupa cateva luni, de boierii rivali.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.