A decedat Dumitru Bagdasar, medic roman
Dumitru Bagdasar s-a nascut pe 17 decembrie 1893 in comuna Rosiesti, pe atunci judetul Falciu, azi Vaslui, intr-o familie de tarani cu multi copii si multa saracie si a decedat pe 15 iulie 1946 in Bucuresti. Cu Dumitru Bagdasar a aparut in Romania neurochirurgia moderna. A scris lucrari in domeniul chirurgiei tumorilor cerebrale. Este cel care a creat Institutul de Endocrinologie Bucuresti. A fost Ministru al Sanatatii in guvernul Petru Groza.
Desi a contribuit esential la dezvoltarea stiintei medicale romanesti, Dumitru Bagdasar a avut toata viata o situatie materiala modesta.
.A absolvit Liceul “Gheorghe Rosca Codreanu” din Barlad, in 1913 si Institutul Medico-Militar din Bucuresti in 1919. Obtine doctoratul in anul 1922, cu o teza referitoare la sindromului parkinson.
A facut specializari in neurologie si chirurgie. A fost printre specialistii formati intre 1927 si 1929 de pionierul mondial al neurochirurgiei, Harvey Cushing, la Boston, USA.
S-a casatorit inainte de plecarea la Boston cu o colega de la Facultatea de medicina, de origine aromana, care se numea Florica Ciumetti, viitoare cercetatoare în psihiatria infantila si prima femeie ministru din Romania. I-a fost cea mai apropiata colaboratoare.
Intors in tara, a lucrat ca medic la Serviciul neurologic din Jimbolia si la cel din Cernauti, in conditiile primitive din spitalele acelei vremi. Atunci a publicat primele comunicari de neurochirurgie din Romania.
A reusit sa gaseasca un post in capitala abia in 1934, la Spitalul de Urgenta, si peste un an la Spitalul Militar.
In 1935 a infiintat primul serviciu de neurochirurgie, intr-un mic pavilion de la Spitalul Central de Boli Nervoase si Mintale . A adus alaturi de el personalitati ale lumii medicale : dr. Constantin Arseni, dr. Ionel Ionescu si dr. Sofia Ogrezeanu ( prima femeie neurochirurg din Romania).
Doctorul Bagdasar a inventat tehnici operatorii. Pentru ca instrumentele nu il multumeau, le-a perfectionat el insusi.
Era cunoscut in Europa si a facut peste 2000 de operatii pe sistemul nervos, la pacienti romani si din strainatate.
A activat la Facultatea de Medicina din Bucuresti, catedra de Neurochirurgie, dar profesor universitar a fost doar un an, intre 1945-1946.
A murit in 1946, pe 15 iulie si, in onoarea sa, a fost dat numele Dumitru Bagdasar Spitalului Central de Boli Nervoase si Mintale din Bucuresti. Post mortem a fost declarat membru de onoare al Academiei Romane (1948).