A decedat Episcopul Greco-Catolic Inocentiu Micu-Klein

Episcopul Greco-Catolic Inocentiu Micu-Klein, s-a nascut ca si Ioan Micu, in 1692, la Sadu, Marginimea Sibiului si a incetat din viata la 22 septembrie 1768, Roma.

A fost Episcop greco-catolic al Episcopiei Romane Unite de Fagaras, luptator pentru drepturile natiunii romane din Transilvania, fiind considerat intemeietorul gandirii politice romanesti moderne. A fost hirotonit preot in 1729 si intronat ca si episcop in Episcop in 5 noiembrie 1730 la Muncaciu. A pus opiatra de temelie a Catedralei Sfanta Treime, din Blaj, precum si a manastirii cu acelasi hram.

Datorita activitatii sale intense nationale, i se interzice, dupa o calatorie la Roma, intoarcerea in Transilvania, sfarsindu-si zilele la Roma. A fost inmormantat in biserica Madonna del Pascolo din Roma, iar in 22 iunie 1997 este exhumat si transferat la Biserica „Buneivestiri” a Colegiului Roman Pio Romeno din Roma. La 2 august 1997, este reinhumat in Catedrala Mitropolitana Sfanta Treime din Blaj, ctitoria sa. E fost precedat in scaunul episcopal de catre Ioan Giurgiu Patachi si succedat de catre Petru Pavel Aron.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.